Skip to content

Ακράτεια Ούρων – 9 +1 Μύθοι και Αλήθειες

ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι μια συχνή πάθηση που απασχολεί τουλάχιστον 1 στις 5 γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα πρόβλημα που ελάχιστες αποκαλύπτουν. Αποστολή μου, από τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, (όταν μόλις ξεκίνησε η εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης που σε μεγάλο βαθμό και τώρα χρησιμοποιούμε) είναι η ενημέρωση και η προσφορά βοήθειας για να απαλλαγούν από το σωματικό και ψυχολογικό στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάθε μορφής ακράτεια ούρων. 

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Ας δούμε μερικά στοιχεία για την ακράτεια ούρων

  • Συμβαίνει φυσιολογικά με την ηλικία.

Μύθος. Η ακράτεια ούρων -η απώλεια δηλαδή ούρων χωρίς την θέληση μας δεν αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης. Αν σας συμβαίνει έχουμε πολλά μέσα για να το αντιμετωπίσουμε. Μην διστάσετε να μας συμβουλευτείτε!

  • Τα προβλήματα της ουροδόχου είναι συχνά.

Αλήθεια. Περίπου οι μισές γυναίκες παρουσιάζουν κάποιες φορές ακράτεια ούρων. Είναι συχνότερο στην εγκυμοσύνη και την λοχεία ή στην εμμηνόπαυση.

  • Η ακράτεια ούρων δεν αποτελεί μία απλή ενόχληση

Αλήθεια. Η ακράτεια ούρων κατά κανόνα ξεκινάει σαν ένα μικρό πρόβλημα αλλά κατά κανόνα δεν μένει έτσι. Προοδευτικά εξελίσσεται και χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου. Επίσης προκαλεί ερεθισμό της περιοχής όσο η απώλεια των ούρων αυξάνεται και οδηγεί σε αύξηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Δεν πρέπει να υποτιμούμε το πόσο επηρεάζει και την ψυχολογική μας κατάσταση και τις σχέσεις μας σεξουαλικές και άλλες. Γι’ αυτό μην καθυστερήσετε να ζητήσετε βοήθεια για το πρόβλημα σας. Η αντιμετώπιση στα πρώτα στάδια είναι ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

  • Πρέπει να μειώσετε τα υγρά που πίνετε για να βελτιώσετε την ακράτεια ούρων.

Μύθος. Όταν δεν πίνετε πολλά υγρά μειώνονται προσωρινά τα συμπτώματα της ακράτειας, το πρόβλημα όμως παραμένει και τα υγρά είναι απόλυτα απαραίτητα στον οργανισμό μας για να διατηρήσουν τον μεταβολισμό μας. Επίσης η παρουσία λιγότερων και πυκνότερων ούρων μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις και περεταίρω ερεθισμό της κύστης.

  • Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων.

Αλήθεια. Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους γνωστές και ως Kegel  αυξάνουν τον τόνο των μυών του περινέου και μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακράτειας. Οι ασκήσεις αυτές αν θέλουμε να τις περιγράψουμε με απλό τρόπο μοιάζουν με την προσπάθεια που κάνετε αν θέλετε να σταματήσετε την ροή των ούρων κατά την διάρκεια της ούρησης ή σαν να έχετε ένα βάρος μέσα στον κόλπο και προσπαθείτε να το κρατήσετε να μην πέσει. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι ασκήσεις πρέπει να γίνουν μέρος του τρόπου ζωής σας καθώς χρειάζονται μήνες για να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα.

  • Η ακράτεια ούρων που εμφανίζεται στην κύηση και την λοχεία είναι συνήθως προσωρινή.

Αλήθεια. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός προκαλούν μεγάλη πίεση στους ιστούς της πυέλου συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας και των νεύρων και των μυών και των τενόντων του πυελικού εδάφους. Οι ιστοί αυτοί χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν και το πρόβλημα της ακράτειας κατά κανόνα θα περάσει σε μερικές εβδομάδες. Αν τα συμπτώματα συνεχίσουν σε ένα διάστημα από έξι εβδομάδες έως έξι μήνες μετά τον τοκετό η εκτίμηση της κατάστασης σας είναι απαραίτητη.

  • Η ακράτεια ούρων μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός άλλου πιθανά σοβαρότερου προβλήματος

Αλήθεια. Η ακράτεια ούρων μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος. Για παράδειγμα διαβήτης, εγκεφαλικό, σκλήρυνση κατά πλάκας και προβλήματα στην σπονδυλική στήλη μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία της κύστης.

  • Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων.

Αλήθεια. Ανάλογα με το είδος της η ακράτεια ούρων μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα συχνά χρησιμοποιούμε φάρμακα που μειώνουν την αντίδραση της ουροδόχου κύστης σε ερεθίσματα μειώνοντας έτσι τα επεισόδια ακράτειας ούρων.

  • Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει στην ακράτεια ούρων.

Αλήθεια. Υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αποκαθιστούν τον σφικτήρα της ουρήθρας που δεν λειτουργεί σωστά ή που επαναφέρουν την ουροδόχο κύστη στην φυσιολογική της θέση βελτιώνοντας έτσι και την λειτουργία της. Ακόμα και λιγότερο επεμβατικές παρεμβάσεις όπως το Laser του κόλπου και η χρήση ραδιοσυχνοτήτων μπορούν αν αυξήσουν τον τόνο των ιστών της περιοχής και να ανακουφίσουν ή να προλάβουν μία ήπια ακράτεια ούρων

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Μην ξεχνάτε! Η πιθανότητα να απαλλαγείτε από την σερβιέτα ακράτειας αν μας εμπιστευτείτε το πρόβλημα σας είναι 95%

Εάν σας απασχολεί η ακράτεια ούρων μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν σας απασχολεί η ακράτεια ούρων μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!