Εξωσωματική Γονιμοποίηση - Η διαδικασία

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF, in vitro Fertilization) είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά με επιτυχία στον άνθρωπο το 1978.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως το λέει η λέξη, είναι η γονιμοποίηση έξω από το σώμα: αντί δηλαδή η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο να γίνει στο φυσικό περιβάλλον, που είναι η σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται στο εργαστήριο. Είναι ουσιαστικά η παράκαμψη μιας συγκεκριμένης λειτουργίας του οργανισμού, όταν, για διαφόρους λόγους, δεν μπορεί να γίνει στο σώμα.

Καταψυξη Ωαρίων - Διατήρηση Γονιμότητας

Η θεραπεία ξεκινάει με την χρήση φαρμάκων εξωσωματικής με σκοπό την δίεγερση των ωοθηκών ώστε να πάραγουν όσο το δυνατόν περισσότερα ωοθυλάκια.

Οι ωοθήκες παρακολουθούνται με υπερήχους και εξετάσεις αίματος και όταν φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος, γίνεται η ωοληψία όπως ακριβώς και στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στην συνέχεια τα ωάρια αντί να γονιμοποιηθούν, καταψύχονται με ειδικές τεχνικές σε υγρό άζωτο.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση με Ήπια Διέγερση

Κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση με ήπια διέγερση ο γιατρός σας χορηγεί μικρότερη δόση φαρμάκων ή μειώνει τον χρόνο χορήγησής τους σε σχέση με την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η ήπια εξωσωματική συστήνεται έαν υπάρχει κάποιος φόβος για ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση σε Φυσικό Κύκλο

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο περιλαμβάνει την συλλογή και την γονιμοποίηση του ενός ωαρίου που δημιουργείται κάθε μήνα στον φυσικό σας κύκλο, χωρίς την χορήγηση φαρμάκων.

Μπορείτε να συζητήσετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο με τον γιατρό σας αν κατ’ αρχάς έχετε ένα σχετικά σταθερό κύκλο.

Σε ποια φάση του έμμηνου κύκλου μου θα πρέπει να έχω σεξουαλική επαφή για να μείνω έγκυος?

Η πιθανότητα μιας σύλληψης αυξάνεται κατά την ωορρηξία, όταν δηλαδή το σώμα απελευθερώνει ένα ωάριο. Ενδεικτικά, σε έναν κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία γίνεται στη μέση, δηλαδή την 14η μέρα περίπου, και οι γόνιμες ημέρες είναι 2-3 μέρες πριν και μετά την ωορρηξία, δηλαδή από την 12η έως την 16η μέρα περίπου. Ακόμα και αν ο κύκλος σας δεν διαρκεί 28 μέρες, οι γόνιμες μέρες είναι πάλι περίπου στη μέση του. 

Σπερματέγχυση

Η σπερματέγχυση αποτελεί την θεραπεία επιλογής για τις περιπτώσεις που ο κύκλος της γυναίκας είναι άστατος ή που υπάρχει μία σχετικά ήπια ολιγοασθενοσπερμία στον άντρα, με την προϋπόθεση ότι οι σάλπιγγες είναι διαβατές.

Αποτελεί επίσης επιλογή όταν γίνεται χρήση σπέρματος δότη.

Παρακολούθηση Ωορρηξίας

Η παρακολούθηση - ενίσχυση της ωορρηξίας αποτελεί τον ευκολότερο, και σε πολλές περιπτώσεις τον πρώτο, τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε ένα ζευγάρι να επιτύχει την εγκυμοσύνη.

Σε αυτή την μέθοδο γίνεται παρακολούθηση της ανάπτυξης του ωοθυλακίου είτε σε φυσικό κύκλο χωρίς φάρμακα, είτε με την λήψη Κιτρικής Κλομιφαίνης, ή ακομα και ενέσεων σε κάποιες περιπτώσεις.

Δωρεά Ωαρίων

Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που δεν παράγουν ωάρια. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, γεννετικοί (π.χ. εκ γενετής έλλειψη ή πτωχή λειτουργία ωοθηκών) ή και επίκτητοι (π.χ. κάποια χειρουργική επέμβαση) ή, τέλος, άλλοι παράγοντες (π.χ. εμμηνόπαυση). Η δωρεά ωαρίων είναι μια πρακτική που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της τεκνοποίησης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τα ωάρια προέρχονται από ανώνυμη δότρια και γονιμοποιούνται "εξωσωματικά" με το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου. Μεταφέρονται και τοποθετούνται στη μήτρα της αποδέκτριας, επίσης ανώνυμη ως προς την δότρια, ώστε να προχωρήσει η κύηση.

Εάν ενδιαφέρεστε να δωρήσετε ή έχετε ανάγκη από ωάρια, επικοινωνήστε μαζί μας.

 

© 2016 Gynomed