Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF, in vitro Fertilization) είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά με επιτυχία στον άνθρωπο το 1978.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως το λέει η λέξη, είναι η γονιμοποίηση έξω από το σώμα: αντί δηλαδή η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο να γίνει στο φυσικό περιβάλλον, που είναι η σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται στο εργαστήριο. Είναι ουσιαστικά η παράκαμψη μιας συγκεκριμένης λειτουργίας του οργανισμού, όταν, για διαφόρους λόγους, δεν μπορεί να γίνει στο σώμα.

Η Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο περιλαμβάνει την συλλογή και την γονιμοποίηση του ενός ωαρίου που δημιουργείται κάθε μήνα στον φυσιολογικό σας κύκλο. Δεν χρησιμοποιούναι φάρμακα σε αυτό το είδος θεραπείας.

Μπορείτε να συζητήσετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο με τον γιατρό σας αν κατ’ αρχάς έχετε ένα σχετικά σταθερό κύκλο.

Κατά την Εξωσωματική Γονιμοποίηση με Ήπια Διέγερση σας δίνουμε μικρότερη δόση φαρμάκων ή μειώνουμε τον χρόνο χορήγησής τους σε σχέση με την κλασική Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση με Ήπια Διέγερση για Εμένα;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την ήπια εξωσωματική έαν υπάρχει κάποιος φόβος για ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πώς Λειτουργεί η Ήπια Εξωσωματική;

 

Η ήπια εξωσωματική μοιάζει με την κλασική, με τις παρακάτω όμως διαφορές:


* Χρησιμοποιείται μικρότερη δόση φαρμάκων και για μικρότερη χρονική διάρκεια.
* Δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα που καταστέλλουν τον φυσικό σας κύκλο και αυτό μειώνει την θεραπεία περίπου κατά 15 ημέρες σε σχέση με το μακρύ πρωτόκολλο.
* Επειδή η δόση των φαρμάκων είναι μικρότερη, κατά πάσα πιθανότητα λιγότερα ωάρια θα είναι διαθέσιμα κατά την ωοληψία.
* Εάν υπάρχουν έμβρυα που περισσεύουν και είναι κατάλληλης ποιότητας, μπορούν να καταψυχθούν για χρήση στο μέλλον.
* Επειδή χρησιμοποιούνται λιγότερα φάρμακα η διαδικασία μπορεί να επαναλφθεί συντομότερα από ό,τι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η σπερματέγχυση αποτελεί την θεραπεία επιλογής για τις περιπτώσεις που ο κύκλος της γυναίκας είναι άστατος ή που υπάρχει μία σχετικά ήπια ολιγοασθενοσπερμία στον άντρα, με την προϋπόθεση ότι οι σάλπιγγες είναι διαβατές.

Αποτελεί επίσης επιλογή όταν γίνεται χρήση σπέρματος δότη.

Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που δεν παράγουν ωάρια. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, γεννετικοί, π.χ. εκ γενετής έλλειψη ή πτωχή λειτουργία ωοθηκών, ή και επίκτητοι, όπως π.χ. κάποια χειρουργική επέμβαση, ή, τέλος, άλλοι παράγοντες όπως π.χ. εμμηνόπαυση. Η δωρεά ωαρίων είναι μια πρακτική που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της τεκνοποίησης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τα ωάρια προέρχονται από ανώνυμη δότρια και γονιμοποιούνται "εξωσωματικά" με το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου. Μεταφέρονται και τοποθετούνται στη μήτρα της αποδέκτριας, επίσης ανώνυμη ως προς την δότρια, ώστε να προχωρήσει η κύηση.

Εάν ενδιαφέρεστε να δωρήσετε ή έχετε ανάγκη από ωάρια επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Η παρακολούθηση - ενίσχυση της ωορρηξίας αποτελεί τον ευκολότερο, και σε πολλές περιπτώσεις τον πρώτο, τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε ένα ζευγάρι να επιτύχει την εγκυμοσύνη.

Σε αυτή την μέθοδο γίνεται παρακολούθηση της ανάπτυξης του ωοθυλακίου είτε σε φυσικό κύκλο χωρίς φάρμακα, με την λήψη Κιτρικής Κλομιφαίνης ή ακομα και ενέσεων σε κάποιες περιπτώσεις. Παρακολουθούνται οι ωοθήκες με υπερηχογράφημα αρχίζοντας από την όγδοη - περίπου - μέρα του κύκλου σε τακτά χρονικά δαστήματα έως ότου διαπιστωθεί ότι έχουν φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος για να γίνει η ωορρηξία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν και ορμονικές εξετάσεις αίματος ή ούρων. Στη συνέχεια συμβουλεύουμε το ζευγάρι να αρχίσει τις "επαφές".

Τι είναι η Κατάψυξη και Φύλαξη Ωαρίων;

Η θεραπεία ξεκινάει με την χρήση φαρμάκων εξωσωματικής με σκοπό την δίεγερση των ωοθηκών ώστε να πάραγουν όσο το δυνατόν περισσότερα ωοθυλάκια.

Οι ωοθήκες παρακολουθούνται με υπερήχους και εξετάσεις αίματος και όταν φτάσουν το επιθυμητό μέγεθος, γίνεται η ωοληψία όπως ακριβώς και στην κλασική Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Στην συνέχεια τα ωάρια αντί να γονιμοποιηθούν καταψύχονται με ειδικές τεχνικές σε υγρό άζωτο.

Η θεραπεία ξεκινάει με τον σχεδιασμό ενώς ειδικού εξατομικευμένου προτοκόλλου διέγερσης των ωοθηκών σχεδιασμένο για την ηλικία των γυναικών και λαμβάνοντας υπόψιν ότι χρειάζεται να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερα ωοθυλάκια χωρίς όμως να μας ενδιαφέρει και η ποιότητα του ενδομητρίου αφού δεν θα ακολουθήσει εμβρυομεταφορά.

Στείλτε το μήνυμά σας

Συμπληρώστε το ονοματεπώνυμό σας
Συμπληρώστε το τηλέφωνό σας (Προαιρετικά)
Συμπληρώστε το e-mail σας Η διεύθυνση email ΔΕΝ είναι έγκυρη
Συμπληρώστε το μήνυμά σας

Αναζήτηση

© 2016 Gynomed