Skip to content

Δίδυμη Κύηση

δίδυμη κύηση

Η δίδυμη κύηση είναι μια κατάσταση με τις δυσκολίες της ίσως και κάποιους κινδύνους αλλα με μεγάλη ανταμοιβή στο τέλος της διαδρομής. 

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Το ποσοστό των δίδυμων κυήσεων στην χώρα και αλλά και διεθνώς αυξάνεται συνεχώς. Το 1980 οι δίδυμες εγκυμοσύνες ήταν 19 στις 1000 ενώ σήμερα υπολογίζονται περίπου στις 33 στις 1000. Οι λόγοι είναι πολλοί. Όπως είδαμε σε άλλο άρθρο η ηλικία που μένουν οι γυναίκες έγκυες και οι θεραπείες γονιμότητας που έχουμε σήμερα συμβάλλουν στην αύξηση αυτή. Σε κάποιες περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης μάλιστα δίδυμα μπορεί και να αποτελούν το 50% των επιτυχημένων κυήσεων.

 

Για να δούμε όμως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Δίδυμη Κύηση

 

 • 10  έως 15 τοις εκατό όλων των μονήρων γεννήσεων μπορεί να έχουν αρχίσει ως δίδυμα! Συχνά το ένα χάνεται νωρίς στην εγκυμοσύνη σε ένα φαινόμενο γνωστό ως “εξαφανισμένο δίδυμο“(Vanishing Twin Syndrome)
 • Υπάρχουν δύο τύποι διδύμων: Τα ομόζυγα που είναι και πανομοιότυπα και τα ετερόζυγα. Τα ίδια δίδυμα δημιουργούνται όταν γίνει η γονιμοποίηση και μετά διαχωρίζονται με αποτέλεσμα να έχουν το ίδιο γενετικό υλικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Τα πιο συνηθισμένα δίδυμα προέρχονται από περιπτώσεις που έχουμε διπλή ωορρηξία άρα από διαφορετικό ωάριο και σπερματοζωάριο που γονιμοποιούνται και εμφυτεύονται ξεχωριστά στην μήτρα. Οπότε μοιάζουν μεταξύ τους όπως όλα τα αδέρφια.
 • Η πιθανότητα να εμφανιστούν πανομοιότυπα δίδυμα είναι 1 στις 250 δίδυμες εγκυμοσύνες
 • Μια γυναίκα που έχει γεννήσει διζυγωτικά δίδυμα η πιθανότητα να ξανασυμβεί είναι περίπου 1 στις 3000.
 • Η μικρή αιμόρροια από τον κόλπο στο πρώτο τρίμηνο είναι πολύ συχνή στο πρώτο τρίμηνο. Μην αγχωθείτε. Επικοινωνήστε όμως μαζί μας να σας ελέγξουμε αν συμβεί.
 • Η πιθανότητα μια μητέρα με δίδυμη κύηση να εμφανίσει ναυτίες ή και υπερέμεση της κύησης είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό οφείλετε κυρίως στην αυξημένη ποσότητα των ορμονών της κύησης και κυρίως της προλακτίνης που παράγεται από 2 πλακούντες αντί για ένα.
 • Τα δίδυμα δεν τα νιώθει νωρίτερα η μητέρα τους να κλωτσάνε από ότι μια μονήρη κύηση. Αυτό συμβαίνει γύρω στις 18 εβδομάδες.
 • Περισσότερα από τα μισά δίδυμα γεννιούνται πριν τις 37 εβδομάδες κύησης. Γενικά η προωρότητα στα δίδυμα είναι συχνό φαινόμενο.
 • Η πιθανότητα να έχετε δίδυμα αυξάνεται αν στην οικογένεια της γυναίκας έχουν υπάρξει ξανά δίδυμα.
 • Σε μία δίδυμη κύηση είναι φυσικό να έχει πάρει η μητέρα 11 περίπου κιλά μέχρι την 24η εβδομάδα, και συνολικά από 16 έως 21 κιλά.
 • Σε μια δίδυμο εγκυμοσύνη είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα συμπληρώματα για σίδερο ασβέστιο και φυλlικό οξύ καθώς οι ανάγκες και των παιδιών είναι μεγαλύτερες. Οι θερμίδες επίσης που πρέπει να παίρνετε με την τροφή είναι περισσότερες.
 • Η διάγνωση της δίδυμης κύησης γίνεται κατά κανόνα με το πρώτο υπερηχογράφημα.
 • Στην πορεία της εγκυμοσύνης οι γιατροί συνηθίζουμε να βαφτίζουμε τα δίδυμα σε Έμβρυο 1 και Έμβρυο 2 ανάλογα με την θέση τους για να παρακολουθούμε την ανάπτυξη τους. Το όνομα αυτό τα ακολουθεί μέχρι την γέννηση!
 • Ο τοκετός των διδύμων γίνεται κατά κανόνα με καισαρική τομή.
 •  Το μέσο βάρος γέννησης των διδύμων που γεννιούνται μετά τις 37 εβδομάδες είναι περίπου 2500 κιλά και σχεδόν ποτέ δεν ζυγίζουν και τα δύο το ίδιο.
 • Το αυξημένο βάρος των παιδιών κάνει την εγκυμοσύνη συνήθως δυσκολότερη. Προσπαθείτε να ξεκουράζεστε και να έχετε ψηλά τα πόδια πολλές ώρες για να ξεπεράσετε τα οιδήματα.
 • Οι δίδυμες εγκυμοσύνες έχουν αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, πρόωρη ρήξη υμένων, αυξημένη πίεση(προεκλαμψία), και διαβήτη. Στο ιατρείο μας παρακολουθούμε στενά αυτές και άλλες παραμέτρους ώστε να τις προλάβουμε ή να τις αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά.
 • Όταν με το καλό γεννήσετε μπορείτε να θηλάσετε! Χρειάζεται όμως να φροντίζεται να παίρνετε πολλά υγρά αλλά και 500 περίπου παραπάνω θερμίδες για να τα καταφέρετε. Σίγουρα η βοήθεια της μαίας μας για να σας δείξει τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να θηλάσετε τα δίδυμα θα σας είναι πολύτιμη.

Η παρακολούθηση της δίδυμης κύησης πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικότητα. Η εμπειρία που διαθέτουμε στο κέντρο μας για να υποστηρίξουμε τις πολύδυμες εγκυμοσύνες είναι μεγάλη και αξίζει να μας εμπιστευτείτε.

 

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Εάν έχετε δίδυμη κύηση και θέλετε την συμβουλή μας επικοινωνήστε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν έχετε δίδυμη κύηση και θέλετε την συμβουλή μας επικοινωνήστε μαζί μας!