Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση όπου ιστός παρόμοιος με τον ιστό που ανατπύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται και έξω από τη μήτρα. Ο ιστός στο εσωτερικό της μήτρας λέγεται "ενδομήτριο" ενώ όταν αναπτύσσεται εκτός της μήτρας λέγεται "ενδομητρίωση". Ενδομητρίωση εμφανίζεται πιο συχνά στις ωοθήκες (ενδομητριωσική κύστη), στις σάλπιγγες, στα έντερα, και στην περιοχή μπροστά, πίσω και γύρω από τη μήτρα (εστίες ενδομητρίωσης στο περιτόναιο).

Η ενδομητρίωση ενδέχεται να μην παρουσιάσει συμπτώματα σε όλες τις γυναίκες. Πάντως τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πόνος και δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση, αλλά έχουν αναπτυχθεί διάφοροι τρόποι ώστε να αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα, ανάλογα με την περίπτωση.

Αιτία

Η αιτία της ενδομητρίωσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Η πλέον αποδεκτή θεωρία υποστηρίζει ότι αίμα από την περίοδο και ενδομητρικός ιστός αποβάλλονται από τη μήτρα μέσω των σαλπίγγων στην πύελο. Ο ιστός, στη συνέχεια, αναπτύσσεται εκεί που εμφυτεύεται. Αυτό ονομάζεται θεωρία της παλίνδρομης εμμηνορρησίας.

Συμπτώματα

Μερικές γυναίκες με ενδομητρίωση δεν έχουν συμπτώματα.

 • Πόνος

Το πιο συχνό όμως σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή της πυέλου κυρίως κατά την περίοδο. Ο πόνος που σχετίζεται με την ενδομητρίωση μπορεί να εμφανιστεί

 • Αμέσως πριν ή και κατά την διάρκεια της περιόδου. Σε πολλές γυναίκες οι πόνοι στην περίοδο χειροτερεύουν σταδιακά.
 • Ενδιάμεσα από τις περιόδους και να χειροτερεύει στην περίοδο.
 • Κατά την διάρκεια ή μετά την σεξουαλική επαφή.
 • Κατά την αφόδευση ή την ούρηση κυρίως κατά την διάρκεια της περιόδου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η ενδομητρίωση δεν είναι η μόνη αιτία πυελικού πόνου.

 • Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή η ενδομητρίωση προκαλεί την ανάπτυξη ουλώδους ιστού που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες ή στις σάλπιγγες. Ακόμα και αν δεν αναπτυχθεί ουλώδης ιστός, η επίτευξη εγκυμοσύνης σε γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να είναι δύσκολη. Πάντως, η ενδομητρίωση δεν προκαλεί προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ τα συμπτώματα ενδέχεται να βελτιωθούν μετά τον τοκετό.

 • Ενδομητριώματα

Ενδομητριώματα (Σοκολατοειδείς Κύστεις). Στις γυναίκες με ενδομητρίωση είναι πιθανό να αναπτυχθούν στις ωοθήκες κύστεις που περιέχουν ενδομητρίωση, και ονομάζονται ενδομητριώματα. Συνήθως περιέχουν 'παλαιό' αίμα που, στο χειρουργείο, μοιάζει με σοκολάτα από όπου πήραν και την ονομασία τους. Τα ενδομητριώματα είναι ορατά κατά το κολπικό υπερηχογράφημα και την κλινική εξέταση.

 

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα υποπτευθεί την ενδομητρίωση με βάση τα συμπτώματά σας. 'Ομως ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση είναι με το χειρουργείο όπου λαπαροσκοπικά γίνονται ορατές οι εστίες της. Η ενδομητρίωση κατατάσσεται σε ήπια, μέτρια ή σοβαρή ανάλογα με τα ευρήματα του χειρουργείου. Η ένταση των συμπτωμάτων δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την έκταση της πάθησης που διαπιστώνεται στην λαπαροσκόπηση. 

 

Θεραπεία

Η κατάλληλη θεραπείας καθορίζεται από τα συμπτώματα που παρουσιάζετε και από τα σχέδιά σας για εγκυμοσύνη στο μέλλον. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή σαν πρώτη γραμμή θεραπείας, όπως για παράδειγμα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή αντισυλληπτικά δισκία. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε τρεις με έξι μήνες, τότε το επόμενο βήμα είναι το χειρουργείο. Σε άλλες περιπτώσεις, διενεργείται λαπαροσκόπηση ώστε να διαγνωστεί και να αφαιρεθεί η ενδομητρίωση. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την προτεινόμενη θεραπεία ανάλογα με την περίπτωσή σας: 

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη σκευάσματα
 • Αντισυλληπτικά
 • Άλλη ορμονική θεραπεία (γοναδοτροπίνη)
 • Χειρουργείο

 

 

Στείλτε το μήνυμά σας

Συμπληρώστε το ονοματεπώνυμό σας
Συμπληρώστε το τηλέφωνό σας (Προαιρετικά)
Συμπληρώστε το e-mail σας Η διεύθυνση email ΔΕΝ είναι έγκυρη
Συμπληρώστε το μήνυμά σας

Αναζήτηση

© 2016 Gynomed