Skip to content

Επιτροπή Εξωσωματικής – Είστε έτοιμη να την αντιμετωπίσετε με επιτυχία με την 1η φορά?

Επιτροπή Εξωσωματικής Αυγερινός Αντώνης Gynomed

Μεγάλη βοήθεια για τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί είναι η παροχή από τον ΕΟΠΥΥ των φαρμάκων που απαιτούνται και ενός επιδόματος υπέρ των δαπανών που έχουν γίνει. Η παροχή αυτή απαιτεί την έγκριση της επιτροπής εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μια διαδικασία που απαιτεί επιμελή και προσεκτική ετοιμασία όλων των δικαιολογητικών που απαιτούνται για να καταθέσετε έναν πλήρη φάκελο που να υποστηρίζει το αίτημα σας και να αποφύγετε τα απρόοπτα. Εμπιστευτείτε μας να σας προετοιμάσουμε σωστά!

Facebook
Twitter
Email
Print

Οι επιτροπές στην Αττική είναι δύο. Μια στον Πειραιά (Μπουμπουλίνας 7-13) και μία στην Αθήνα (Απ.Παύλου 12, Μαρούσι). Για την υπόλοιπη Ελλάδα θα βρείτε τις επιτροπές εδώ. Σε πoια επιτροπή εξωσωματικής ανήκετε εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται η μόνιμη κατοικία σας όπως φαίνεται από την βεβαίωση κατοικίας που θα προσκομίσετε. Σας παρέχονται συνολικά  έως και τέσσερις προσπάθειες εξωσωματική γονιμοποίησης. Κάθε φορά που απευθύνεστε στην επιτροπή σας προσφέρει δύο προσπάθειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν με διάστημα τεσσάρων μηνών μεταξύ τους και μέσα σε διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία έγκρισης. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να προχωρήσετε στην δεύτερη προσπάθεια δεν πρέπει να υπάρχουν έμβρυα που έχουν φυλαχθεί στην κατάψυξη μετά από την προηγούμενη προσπάθεια.

Τα δικαιολογητικά που ζητάει η επιτροπή εξωσωματικής είναι τα παρακάτω:

 • Φόρμα παραπομπής στην επιτροπή από την θεράποντα ιατρό που αναφέρει τον λόγο παραπομπής και έχει ελέγξει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
 • Υστεροσαλπιγγογραφία της τελευταίας πενταετίας ή υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία του τελευταίου έτους ή έκθεση λαπαροσκόπησης με πρακτικό χειρουργείου που αναφέρει τον έλεγχο διαβατότητας των σαλπίγγων. (Τονίζουμε εδώ ότι η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία γίνεται δεκτή μόνο όταν δεν παρουσιάζεται σαλπιγγικός παράγοντας, είναι δηλαδή οι σάλπιγγες διαβατές!)
 • Εάν έχουν γίνει επεμβάσεις επεμβάσεις που σχετίζονται με την γονιμότητα απαιτείται πρακτικό χειρουργείου και ιστολογική εξέταση.
 •  Δυο σπερμοδιαγράμματα με διάστημα τουλάχιστον 75 μέρες μεταξύ τους που όμως το παλαιότερο να μην απέχει περισσότερο από ένα έτος από την ημερομηνία που θα προσέλθετε στην επιτροπή εξωσωματικής. Τα σπερμοδιαγράμματα πρέπει να είναι από δύο διαφορετικά εργαστήρια συμβεβλημένα με τον εοπυυ ή από δημόσιο νοσοκομείο.
 • Εάν το σπερμοδιάγραμμα είναι παθολογικό γνωμάτευση ότι έχει γίνει προσπάθεια για την βελτίωση του.
 • Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων.
 • Έλεγχος του ζεύγους για λοιμώδη νοσήματα του τελευταίου εξαμήνου.
 • Ορμονικός έλεγχος της γυναίκας του τελευταίου τριμήνου.
 • Εξέταση β χοριακής 15 ημέρου.
 • Ασφαλιστική ικανότητα μέσω ΑΤΛΑΣ
 • Πιστοποιητικό από taxisnet η δήμο για την διεύθυνση κατοικίας
 • Κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις που υπογράφεται στο ΚΕΠ.
 • Εάν δεν είναι η πρώτη σας προσπάθεια χρειάζεται να προσκομίσετε στην επιτροπή εξωσωματικής ειδική έκθεση προηγούμενων προσπαθειών που θα σας την ετοιμάσουν στο κέντρο. (Δεν πρέπει να υπάρχουν έμβρυα φυλαγμένα στην κατάψυξη πριν κάνετε την επόμενη προσπάθεια.
 • Επίσης αν έχετε κάνει σπερματεγχύσεις χρειάζεται το έντυπο ενεργοποίησης του σπέρματος καθώς και βεβαίωση του θεράποντος για κάθε μία από αυτές.

Πέρα από αυτά τα βασικά έγγραφα σε ειδικές περιπτώσεις χρειάζονται και κάποια ακόμα ενώ και η επιτροπή εξωσωματικής διατηρεί την δυνατότητα να σας ζητήσει όποια άλλη εξέταση θεωρήσει απαραίτητη. Η επιτροπή θα χρειαστεί τα αυθεντικά σφραγισμένα έγγραφα τα οποία ΔΕΝ θα σας επιστραφούν οπότε χρειάζεται να κρατήσετε αντίγραφα.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας μπορείτε να το κάνετε τηλεφωνικά αλλά μπορούμε και εμείς να το οργανώσουμε εκ μέρους σας.

Το διάστημα της αναμονής είναι συνήθως αρκετό για να προλάβουμε να προετοιμάσουμε μαζί και να ελέγξουμε τον φάκελο σας που θα καταθέσετε στην επιτροπή εξωσωματικής.

Εδώ θα βρείτε την νεότερη φόρμα παραπομπής προς την επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Την απάντηση της επιτροπής θα την μάθετε επιτόπου και εφόσον σας εγκρίνουν θα σας δώσουν ένα έντυπο που θα αναφέρει τις μονάδες γοναδοτροπινών που σας χορηγούν. Εάν σας απορρίψουν μπορείτε να υποβάλλετε νέο αίτημα μετά από διάστημα 6 μηνών.

Με το έντυπο έγκρισης και τον αριθμό έχουμε την δυνατότητα να σας συνταγογραφήσουμε τα φάρμακα με ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Από αυτά τις γοναδοτροπίνες θα τις παραλάβετε από το φαρμακείο του ΕΟΠΠΥΥ που βρίσκεται στο Μαρούσι χωρίς συμμετοχή. Τα υπόλοιπα φάρμακα τα παραλαμβάνετε από το φαρμακείο της επιλογής σας και αυτά χωρίς συμμετοχή.

Μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας σας σε μη συμβεβλημένους ιδιωτικούς φορείς αποδίδεται σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο το ποσό των 352,16 €, ενώ σε περίπτωση μη ολοκληρωμένης προσπάθειας (μόνο ωοληψία ή μόνο εμβρυομεταφορά) αποδίδεται το μισό του κρατικού τιμολογίου δηλαδή το ποσό των 176,08 €

Για να λάβετε αυτό το ποσό απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά

 1. Απόφαση της Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για τη διενέργεια αυτής.
 2. Βεβαίωση του θεράποντα ιατρού από την οποία θα προκύπτει ότι η ασφαλισμένη υπεβλήθη σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ποιες φάσεις αυτής πραγματοποιήθηκαν (ωοληψία και εμβρυομεταφορά), καθώς και τις ημερομηνίες πραγματοποίησης αυτών.
 3. Εξοφλητική απόδειξη παροχής υπηρεσιών στην οποία θα αναφέρονται οι πραγματοποιθείσες φάσεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης (ωοληψία και εμβρυομεταφορά).

Εάν σας ενδιαφέρει να περάσετε από την επιτροπή εξωσωματικής με επιτυχία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 
 
 

Αυγερινός Αντώνιος

Ίσως σας ενδιαφέρουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ετσι γίνεται η εμβρυομεταφορά
Γονιμότητα

Εμβρυομεταφορά – Η διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Η εμβρυομεταφορά είναι η σημαντικότερη φάση στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της θεραπείας σας. Πρέπει να γίνει σωστά προσεκτικά και σωστά από γιατρό έμπειρο και ικανό να αντιμετωπίσει ήρεμα τις δυσκολίες που κάποιες φορές υπάρχουν. Αποτελεί την τέχνη του γιατρού που ασχολείται με την θεραπείες γονιμότητας να βρει τον τρόπο να τοποθετήσει τα έμβρυα χωρίς να προκαλέσει βλάβη στο ενδομήτριο ή ανεπιθύμητες συσπάσεις της μήτρας 

ωοληψία
Γονιμότητα

Ωοληψία – Η διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Μια απλή περιγραφή της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την ωοληψία.

Αντρας και γυναίκα
Γονιμότητα

Πως μπορώ να αυξήσω τις πιθανότητες να μείνω έγκυος;

Η βελτίωση του τρόπου ζωής μας μπορεί να βοηθήσει στην σύλληψη. Φροντίστε λοιπόν την διατροφή σας, ασχοληθείτε με πιθανά προβλήματα που σας απασχολούν. Προσθέστε στη ζωή σας ασκηση. Και μην ξεχνάτε ότι ειδικά στον άντρα χρειάζεται ένα τρίμηνο για να φανούν τα αποτελέσματα στην κατάσταση των σπερματοζωαρίων. Ας δούμε παρακάτω  συγγεκριμένα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τον άντρα όσο και την γυναίκα να επιτύχουν τον στόχο τους.