Skip to content

Καισαρική Tομή

Καισαρική Τομή

Η καισαρική τομή είναι μία χειρουργική επέμβαση που όταν γίνει με τις σωστές ενδείξεις σώζει την ζωή της μητέρας και του παιδιού. Είναι μια μορφή τοκετού που γίνεται μέσω χειρουργικής διαδικασίας. Η επέμβαση περιλαμβάνει μια τομή στην κοιλιακή χώρα χαμηλά στην γραμμή του μπικίνι και μία στη μήτρα, ώστε να γεννηθεί το μωρό.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Στην σύγχρονη μαιευτική γυναικολογία η καισαρική τομή είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που έχει μειώσει δραματικά την νοσηρότητα τόσο στην μητέρα όσο και στα παιδιά.

Βέβαια, είναι μια χειρουργική πράξη και πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν είναι απόλυτη ανάγκη. Δεν πρέπει να γίνεται ούτε για λόγους που διευκολύνουν τον μαιευτήρα, ούτε σύμφωνα με την επιθυμία της μητέρας. Πρέπει λοιπόν να την επιλέγουμε σαν αναγκαία και όχι εύκολη λύση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει σαν στόχο να μειωθεί το ποσοστό των καισαρικών στον 16%. Το ποσοστό αυτό στην δική μας πρακτική με υπομονή, επιμονή και σωστή εκτίμηση των περιστατικών μας είναι ακόμα χαμηλότερο. Επίσης, σύμφωνα με την βιβλιογραφία η ηλικία της γυναίκας και η κύηση με εξωσωματική σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικαιολογίες για να γίνει αναίτια καισαρική τομή.

Η καισαρική τομή πραγματοποιείται όταν προκύπτει κάποιος κίνδυνος για την υγεία του μωρού ή της μητέρας κατά τον φυσιολογικό τοκετό (π.χ. απουσία συστολών μήτρας, αδυναμία καθόδου του εμβρύου, δυσφορία του εμβρύου), ενώ κάποιες προϋπάρχουσες συνθήκες ή νοσήματα της εγκύου ίσως καταστήσουν την καισαρική απαραίτητη (π.χ. προβλήματα του πλακούντα, ανωμαλίες του ομφάλιου λώρου, προεκλαμψία, υπέρταση, προηγούμενη καισαρική τομή).

Περίπου 20% των γυναικών που ξεκινούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό καταλήγουν σε καισαρική τομή.  Στην περίπτωση που πρέπει να γίνει μία προγραμματισμένη επέμβαση, η καισαρική προγραμματίζεται να γίνει περίπου 10 μέρες πριν την ολοκλήρωση των 9 μηνών της εγκυμοσύνης, ανάλογα και με το βάρος του μωρού.

Ο τοκετός με καισαρική τομή ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά. Γίνεται μια τομή στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη μήτρα, ώστε να γεννηθεί το μωρό. Κόβεται ο ομφάλιος λώρος, αφαιρείται ο πλακούντας και στη συνέχεια γίνεται η σύγκλειση της μήτρας και των κοιλιακών τοιχωμάτων με ράμματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται επισκληρίδιος, όπως και στον φυσιολογικό τοκετό, έτσι ώστε να μην πονάει η μητέρα, και να έχει επαφή με το περιβάλλον και να βιώσει τις πρώτες στιγμές του παιδιού της.

Αν γεννήσετε με καισαρική, κατά πάσα πιθανότητα θα είστε έτοιμη να σηκωθείτε μέσα στις πρώτες 24 ώρες, και θα μπορέσετε να φύγετε από το μαιευτήριο σε 3-4 μέρες. Για τον πόνο, θα σας χορηγηθούν τα απαραίτητα αναλγητικά, και θα πρέπει να είστε προσεκτική στο μπάνιο ώστε να μην βραχεί και να μην μολυνθεί η τομή. Μπορείτε να θηλάσετε κανονικά.

Από τις πρώτες ώρες θα μπορείτε να πιείτε λίγα υγρά και μέσα σε 24 ώρες θα μπορείτε να φάτε το πρώτο σας ελαφρύ γεύμα.

Η τομή γίνεται χαμηλά στην κοιλιά ενώ η συρραφή γίνεται με ειδική μέθοδο και εσωτερικά ράμματα για την καλύτερη δυνατή επούλωση. Εάν τα ράμματα δεν είναι απορροφήσιμα, τα αφαιρούμε σε μια περίπου εβδομάδα. Σε 15 ημέρες η επούλωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Τέλος, η γέννα με καισαρική δεν αποκλείει μετέπειτα γέννα με φυσιολογικό τοκετό, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που θα αξιολογήσει ο μαιευτήρας σας.

Η καισαρική τομή, ως χειρουργική επέμβαση, ενέχει και κινδύνους, αλλά πλέον η συχνότητα των επιπλοκών είναι χαμηλή. Αυτό όπως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει χωρίς να υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Εάν θέλετε να μας συμβουλευτείτε για θέματα που αφορούν τον τοκετό σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν θέλετε να μας συμβουλευτείτε για θέματα που αφορούν τον τοκετό σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!