Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο του HPV;

Το εμβόλιο έναντι του HPV που κυκλοφορεί σήμερα είναι ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο, που περιέχει μόνο πρωτεϊνες του περιβλήματος του ιού και όχι DNA, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο (ούτε σε ήπια μορφή όπως συμβαίνει με άλλα εμβόλια που περιέχουν εξασθενημένα στελέχη μικροβίων). Παρέχει προστασία έναντι 4 στελεχών του ιού HPV και συγκεκριμένα: των στελεχών 6 και 11 που ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων και των στελεχών 16 και 18 που ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Τι είναι το Τεστ Παπανικολάου και πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα του;

Η σημαντικότερη ίσως γυναικολογική εξέταση, το Τεστ ΠΑΠ – από το όνομα του ιατρού Γεώργιου Παπανικολάου, που το εφηύρε το 1928 – είναι η πλέον διαδεδομένη και έγκυρη μέθοδος διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου της μήτρας. Επίσης, η δεκάλεπτη εξέταση ανιχνεύει έγκαιρα ένα πλήθος άλλων παθήσεων, εξ' ου και η επιμονή των γυναικολόγων στο ότι δεν πρέπει να αναβάλλεται η τακτική επανάληψή της μία φορά τον χρόνο.

Πρόκειται για μία μέθοδο γενικού ελέγχου, κατά την οποία γίνεται λήψη κυττάρων από τον κόλπο, τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο, τα οποία εν συνεχεία εξετάζονται στο μικροσκόπιο προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προκαρκινικές καταστάσεις για τον τράχηλο της μήτρας, εάν υπάρχουν. Η σχεδόν ανώδυνη εξέταση στο γυναικολογικό ιατρείο δεν διαρκεί περισσότερα από πέντε – δέκα λεπτά.

Καρκίνος του Τραχήλου την Μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως σε γυναίκες κάτω των 45 ετών και η τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.
 
Παγκοσμίως, 270.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ πάνω από 1,4 εκατομμύρια γυναίκες έχουν διαγνωστεί με τη νόσο επί του παρόντος.
 
Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι 30.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 60.000 νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Πως μεταδίδεται ο HPV

O HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας επιθηλιοτρόπος ιός, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και παρουσιάζεται μόνο στα επιθήλια του σώματος μας. Επιθήλια είναι τα καλύμματα του σώματος μας, είτε είναι εσωτερικά είτε εξωτερικά π.χ. το δέρμα, ο στοματικός βλεννογόνος, ο λαρυγγικός βλεννογόνος, ο κόλπος, ο τράχηλος της μήτρας, ο πρωκτός κ.ά. Μεταδίδεται μόνο από την περιοχή της βλάβης όταν έρθει σε επαφή με άλλα επιθήλια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται όπως ο ιός του AIDS (HIV), o ιός της ηπατίτιδας και άλλοι, που μεταδίδονται με το αίμα ή με άλλα υγρά του σώματος. Οι διάφοροι τύποι του ιού ΗPV δηλαδή, μεταδίδονται με την τριβή προσβεβλημένου επιθηλίου με επιθήλιο, και ο καθένας από αυτούς έχει περιοχή προτίμησης που παρουσιάζεται ή που παραμένει σε λανθάνουσα μορφή.

Λοίμωξη με HPV: Μύθοι και Αλήθειες

Πόσο συχνές είναι οι μολύνσεις με HPV;

Στις ΗΠΑ, ο ιός HPV θεωρείται ο πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Μερικές μελέτες εκτιμούν πως η πλειοψηφία του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει εκτεθεί σε μόλυνση με τουλάχιστον ένα τύπο του ιού. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα. Ακριβώς επειδή ο HPV είναι τόσο κοινός και εύκολο να μεταδοθεί, δεν χρειάζεται κανείς να έχει πολλούς ερωτικούς συντρόφους για να έρθει σε επαφή με αυτόν.

Μύθοι και Αλήθειες για τη σχέση μεταξύ του HPV και του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας

Τι είναι ο HPV

Τι είναι ο ιος HPV;

Από την εποχή του Ιπποκράτη ήταν γνωστά στον ιατρικό κόσμο τα γεννητικά κονδυλώματα. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV-Human Pappiloma Virus) είναι ένας επιθηλιοτρόπος ιός, ο οποίος αριθμεί πλέον των 100 γονοτύπων, από τους οποίους οι 35 αφορούν στα γεννητικά όργανα.

Σήμερα έχει αποδειχθεί ο ρόλος του HPV στην τραχηλική καρκινογένεση. Ο κίνδυνος ανάπτυξης ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας (προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας) ή πλακώδους διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τύπο του ιού HPV. Χαμηλού κινδύνου θεωρούνται οι 6, 11, 34, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 57, 66. Υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι τύποι 16,18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 64, 70. Οι ιοί ΗPV προκαλούν 2 κυρίως τύπους αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας : οξυτενή κονδυλώματα (υπερυψωμένα) και επίπεδα κονδυλώματα.

Εμβολιασμός HPV

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από κάποιους τύπους ενός κοινού ιού που ονομάζεται ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή αλλιώς με τα αρχικά HPV (Human Papilloma Virus). Η ασθένεια περιλαμβάνει παθολογική και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων που σχηματίζουν τον τράχηλο.

© 2016 Gynomed