Skip to content

Ποιές μέρες θα πρέπει να έχω σεξουαλική επαφή για να μείνω έγκυος?

Ο κύκλος της Γυναίκας προγραμματισμένη σεξουαλική επαφή

Για πολλά ζευγάρι η εγκυμοσύνη έρχεται χωρίς να το καταλάβουν. Όταν όμως αρχίσετε να προσπαθείτε καλό είναι να γνωρίζετε ποιός είναι ο σωστός τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες σας.

Facebook
Twitter
Email
Print

Η πιθανότητα μιας σύλληψης αυξάνεται όταν έχετε σεξουαλική επαφή κατά την ωορρηξία, όταν δηλαδή το σώμα απελευθερώνει ένα ωάριο. Ενδεικτικά, σε έναν κύκλο 30 ημερών, η ωορρηξία γίνεται στη μέση, δηλαδή την 15η μέρα περίπου, και οι γόνιμες ημέρες είναι 2-3 μέρες πριν και μετά την ωορρηξία, δηλαδή από την 12η έως την 16η μέρα περίπου. Ακόμα και αν ο κύκλος σας δεν διαρκεί 28 μέρες, οι γόνιμες μέρες είναι πάλι περίπου στη μέση του. Για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς για να βρούμε την πιθανή ημέρα ωορρηξίας μπορούμε να αφαιρέσουμε 15 ημέρες από την συνήθη διάρκεια του κύκλου μας (το διάστημα από την μια περίοδο στην επόμενη). Αυτή θα είναι η πιθανότερη ημέρα της ωορρηξίας μετρόντας πάντοτε από την ημέρα που ήρθε το αίμα της περιόδου.

Εκτός από το να μετράτε τις ημέρες, υπάρχουν και άλλα σημάδια που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε ότι βρίσκεστε σε ωορρηξία και να φροντίσουμε ώστε να έχουμε σεξουαλική επαφή την κατάλληλη μέρα.

  • Μπορείτε, για παράδειγμα, να παρατηρήσετε την τραχηλική βλέννα κατά τη διάρκεια του κύκλου. Η τραχηλική βλέννα είναι μια διάφανη ή λευκή, κολλώδης βλέννα που παρουσιάζεται πριν από τις γόνιμες μέρες. Γίνεται πιο διάφανη και ρευστή κατά την ωορρηξία και μειώνεται και εξαφανίζεται μετά την ωορρηξία. Η τραχηλική βλέννα σε πολλές γυναίκες και με λίγη προσοχή μπορεί να γίνει ορατή στο χαρτί τουαλέτας.
  • Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τεστ ωορρηξίας που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Το τεστ αυτό είναι απλό, γίνεται με τα ούρα όπως και το τεστ εγκυμοσύνης, και μετράει τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), η οποία απελευθερώνει τα ωάρια στο σώμα. Η ορμόνη αυτή αυξάνεται περίπου 2 μέρες πριν την ωορρηξία. Το τεστ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν δεν έχετε σταθερό κύκλο.
  • Μια ακόμα μέθοδος είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας σας κατά την διάρκεια του μήνα. Πριν από την ωορρηξία, η θερμοκρασία σώματος είναι συνήθως 35-37 βαθμούς, ενώ, αμέσως μετά την ωορρηξία και μέχρι την επόμενη περίοδο, είναι ελαφρώς υψηλότερη λόγω της προγεστερόνης που απελευθερώνεται στο σώμα. Η μέθοδος αυτή μπορεί να σας υποδείξει πότε έγινε η ωορρηξία, αλλά δεν μπορεί να σας προειδοποιήσει για το πότε θα γίνει. Χρειάζεται να έχετε θερμόμετρο ακριβείας και να μετράτε την θερμοκρασία σας την ίδια ώρα κάθε μέρα. Καλό είναι να καταγράφετε την θερμοκρασία σας για μερικούς μήνες έτσι ώστε να διακρίνετε ένα πρότυπο που θα σας προειδοποιεί ότι πλησιάζει η ωορρηξία.
  • Ο πόνος επίσης χαμηλα στην κοιλιά κατά το  μέσο του μήνα είναι για πολλές γυναίκες το σημάδι ότι έγινε η ωορρηξία.

Οι γυναίκες που ο κύκλος τους είναι σχετικά σταθερός μπορούνε με σχετική ακρίβεια να να υπολογίσουν ή να καταλάβουν την ωορρηξία τους. Όταν ο κύκλος όμως είναι άστατος μπορεί να χρειαστούμε παραπάνω βοήθεια για να δούμε αν κάνουν ωορρηξία και πότε.

Στην περίπτωση αυτή ο καλύτερος τρόπος για να βρούμε την ωορρηξία σας με σιγουριά είναι η υπερηχογραφική παρακολούθηση που μετράμε το ωοθυλάκιο και σας λέμε πότε έχει φτάσει το μέγεθος που είναι ώριμο και έτοιμο για ωορρηξία.

Εναλλακτικά μια σειρά από τεστ ούρων για την εύρεση της αιχμής τη ορμόνης LH που συμβαίνει 36 ώρες περίπου πριν την ωορρηξία μπορεί να μας βοηθήσει να την εντοπίσουμε.

Πάντως, το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε την εποχή που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είναι να βγάλετε το αγχος από την προσπάθεια και να φροντίσετε να το ευχαριστηθείτε όσο γίνεται περισσότερο και μην ξεχνάτε ότι η πιθανότητες είναι με το μέρος σας.

Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος? Μπορούμε να σας προετοιμάσουμε και να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας!

 
 
 

Αυγερινός Αντώνιος

Ίσως σας ενδιαφέρουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συμφύσεις ενδομητρίου Asherman ενδομητρίωση
Γονιμότητα

Συμφύσεις ενδομητρίου – Asherman. Η χρήση του Laser για την αποκατάσταση της γονιμότητας.

Facebook Twitter Email Print Επιμέλεια κειμένου: Δρ. Αντώνης Αυγερινός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Ειδικός Αναπαραγωγής – IVF, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής και Αισθητικής Γυναικολογίας Επικοινωνία – Ραντεβού …

Επιτροπή Εξωσωματικής Αυγερινός Αντώνης Gynomed
Γονιμότητα

Επιτροπή Εξωσωματικής – Είστε έτοιμη να την αντιμετωπίσετε με επιτυχία με την 1η φορά?

Share on facebook Facebook Share on twitter Twitter Share on email Email Share on print Print Επιμέλεια κειμένου: Δρ. Αντώνης Αυγερινός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Ειδικός Αναπαραγωγής …

Uncategorized

Elementor #5564

Uncategorized

Blog Αισθητικής Γυναικολογίας

Πλαστική Αιδοίου Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση όπου ιστός παρόμοιος με τον ιστό που ανατπύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται και έξω από τη μήτρα.Ο …

Uncategorized

Blog Χειρουργικής

Αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης με Laser Πρώτοι στην ελλάδα εφαρμόζουμε μια νέα χειρουργική τεχνική  την ELLA® –Endometriosis Laparoscopic Laser  Application που με την χρήση διοδικού Laser …

Uncategorized

Είστε ‘Εγκυος. Πως να μείνεις υγιής την περίοδο των ιώσεων

Uncategorized

Blog Εγκυμοσύνης

Πόσο είναι το ιδανικό βάρος που μπορώ να πάρω στην εγκυμοσύνη και από που προέρχεται; Οι περισσότερες γυναίκες αγχώνονται με το βάρος που παίρνουν στην …

Uncategorized

Blog Γονιμότητας

Η διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Η διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, όπως το λέει η λέξη, είναι η γονιμοποίηση έξω από το σώμα: αντί δηλαδή η …

Laser κόλπου Αυγερινός Αντώνης Gynomed
Αισθητική Γυναικολογία

Laser Κόλπου – Μη επεμβατική κολπική αναζωογόνηση

Laser Κόλπου. Ενα όπλο που έχουμε στην διάθεση μας για την αντιμετώπιση της ξηρότητας του κόλπου. Μια μη επεμβατική θεραπεία που εκτός απο την ατροφία βοηθάει στην γενικότερη αναζωογόνηση του κόλπου αντιμετωπίζοντας την ήπια χαλάρωση και την ακράτεια ούρων.

υαλουρονικό οξύ κόλπου desirial αυγερινός αντώνης
Αισθητική Γυναικολογία

Υαλουρονικό Οξύ Κόλπου – Το τέλος της ξηρότητας

Υαλουρονικό Οξύ Κόλπου. Μία καινούρια ανώδυνη και ασφαλής θεραπεία δίνει λύση στο πρόβλημα της ξηρότητας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση. Η επαφή γίνεται και πάλι ευχάριστη και εφικτή.

ακράτεια ούρων
Post Template

Ακράτεια Ούρων – 9 +1 Μύθοι και Αλήθειες

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση όπου ιστός παρόμοιος με τον ιστό που ανατπύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται και έξω από τη μήτρα.Ο ιστός στο …

πλαστική αιδοίου πλαστική κόλπου
Αισθητική Γυναικολογία

Πλαστική Αιδοίου

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση όπου ιστός παρόμοιος με τον ιστό που ανατπύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται και έξω από τη μήτρα.Ο ιστός στο …

μπορώ άραγε να επιλέξω το φύλο του παιδιού μου;
Γονιμότητα

Μπορώ να επιλέξω το φύλο του παιδιού μου;

Πως μπορώ να κάνω αγόρι ( ή κορίτσι) ; Πως μπορώ να επιλέξω το φύλο του παιδιού μου; Από τις πολύ συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν οι υποψήφιοι γονείς καθημερινά. Για να δούμε όμως αν αυτό είναι δυνατόν.

Τα δίδυμα μωρά αυξάνονται με την ηλικία της μητέρας. η δίδυμη κύηση έχει μεγάλη ανταμοιβή
Εγκυμοσύνη

Ποια είναι η πιθανότητα να αποκτήσω δίδυμα ;

Αναρωτιέστε ποιες είναι οι πιθανότητες σύλληψης διδύμων; Μάθετε πως δημιουργούνται οι δίδυμες εγκυμοσύνες, καθώς και τους οκτώ παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε δίδυμα.

Uncategorized

Έχω κύστη ωοθήκης: Έχει διαφορά πως θα χειρουργηθώ για την γονιμότητα μου?

HPV

Τι είναι το Τεστ Παπανικολάου και πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα του;

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση όπου ιστός παρόμοιος με τον ιστό που ανατπύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται και έξω από τη μήτρα.Ο ιστός στο …

Τα δίδυμα μωρά αυξάνονται με την ηλικία της μητέρας. η δίδυμη κύηση έχει μεγάλη ανταμοιβή
Εγκυμοσύνη

Δίδυμη Κύηση

Η δίδυμη κύηση είναι μια κατάσταση με τις δυσκολίες της ίσως και κάποιους κινδύνους αλλα με μεγάλη ανταμοιβή στο τέλος της διαδρομής. θα δούμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις δίδυμες κυήσεις.

Τα δίδυμα μωρά αυξάνονται με την ηλικία της μητέρας. η δίδυμη κύηση έχει μεγάλη ανταμοιβή
Γονιμότητα

Αληθεύει ότι μια γυναίκα που μένει έγκυος σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο πιθανό να αποκτήσει δίδυμα μωρά?

Ναι, είναι αλήθεια πως όταν μια γυναίκα μένει έγκυος σε μεγαλύτερη ηλικία έχει υψηλότερες πιθανότητες να αποκτήσει δίδυμα.

Ασκηση στην εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη

Άσκηση και Εγκυμοσύνη

H άσκηση είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά η ήπια άσκηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και παρόλο που ίσως υπάρχουν φορές, όσο είστε έγκυος, που αισθάνεστε κουρασμένη, η κατάλληλη άσκηση μπορεί να σας προσφέρει ενέργεια, δύναμη και αντοχή.

Όχι αλκοόλ στην εγκυμοσύνη. Αυγερινός Αντώνης Gynomed
Εγκυμοσύνη

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: επιτρέπεται;

Αν είστε ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ εντελώς.

vbac φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική Αυγερινός Αντώνης Gynomed
Εγκυμοσύνη

Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική τομή (VBAC)

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση όπου ιστός παρόμοιος με τον ιστό που ανατπύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται και έξω από τη μήτρα.Ο ιστός στο …

Καισαρική Τομή Gynomed Αυγερινός Αντώνης
Εγκυμοσύνη

Καισαρική Tομή

Η καισαρική τομή είναι μία χειρουργική επέμβαση που όταν γίνει με τις σωστές ενδείξεις σώζει την ζωή της μητέρας και του παιδιού. Είναι μια μορφή τοκετού που γίνεται μέσω χειρουργικής διαδικασίας. Η επέμβαση περιλαμβάνει μια τομή στην κοιλιακή χώρα χαμηλά στην γραμμή του μπικίνι και μία στη μήτρα, ώστε να γεννηθεί το μωρό.

test pap τεστ παπανικολάου
HPV

Τι είναι το Τεστ Παπανικολάου και πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματά του;

Post Template Τι είναι το Test Pap και πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματά του; Written by Δρ Αντώνιος Αυγερινος Post Template   Written by Δρ Αντώνιος …

Αυγα με κορδελα
Γονιμότητα

Δωρεά Ωαρίων

Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που δεν παράγουν ωάρια.

Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος? Μπορούμε να σας προετοιμάσουμε και να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας!