Skip to content

Τι είναι το Τεστ Παπανικολάου και πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματά του;

test pap τεστ παπανικολάου

Η σημαντικότερη ίσως γυναικολογική εξέταση, το Test Pap – από το όνομα του έλληνα ιατρού Γεώργιου Παπανικολάου, που το ανακάλυψε το 1928 – είναι η πλέον διαδεδομένη και έγκυρη μέθοδος διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου της μήτρας. Η εξέταση αυτή ανιχνεύει και ένα πλήθος άλλων παθήσεων, για αυτό συστήνεται και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επαναλαμβάνεται της μία φορά τον χρόνο.

Facebook
Twitter
Email
Print

Πρόκειται για μία προληπτική εξέταση, κατά την οποία γίνεται λήψη κυττάρων από τον κόλπο, τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο. Χρησιμοποιούμε κολποδιαστολέα και ειδικό βουρτσάκι για να λάβουμε το δείγμα μας με ανώδυνο τρόπο. Τα δείγματα εξετάζονται στο μικροσκόπιο από τον κυτταρολόγο αφού γίνει ειδική επεξεργασία, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προκαρκινικές καταστάσεις για τον τράχηλο της μήτρας.

Αν τα αποτελέσματα τεστ Παπανικολάου σας δείχνουν ‘αλλοιώσεις’ είναι φυσικό να ανησυχείτε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το Test Pap δεν είναι ένα τεστ για καρκίνο, επομένως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για το αποτέλεσμα της φλεγμονής ή της λοίμωξης. Το τεστ Παπανικολάου επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίσουν – και αν χρειαστεί να θεραπεύσουν – οποιαδήποτε παθολογικά κύτταρα στον τράχηλο που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με την πάροδο του χρόνου.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να κλείνετε τα ραντεβού σας για τεστ Παπανικολάου τακτικά. Αν σας ανησυχεί το αποτέλεσμα του δικού σας τεστ Παπανικολάου, λάβετε υπόψη σας ότι 1 στα 10 αποτελέσματα τεστ Παπανικολάου απαιτούν επίσκεψη παρακολούθησης.

Αν ακόμη ανησυχείτε, μιλήστε στο γιατρό σας.

Κατανοώντας τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου

Παθολογικό αποτέλεσμα

Πιθανόν να σας έχουν πει στο παρελθόν ότι έχετε ένα ‘παθολογικό αποτέλεσμα’. Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο βρέθηκαν κάποια παθολογικά κύτταρα από το δείγμα που λήφθηκε από τον τράχηλό σας.

Πολλά παθολογικά αποτελέσματα έχουν σχέση με μικροβιακές αιτίες (μύκητες, αιμόφιλοι, τριχομονάδες, κ.ά.), με καλοήθεις βλάβες (πολύποδες, φλεγμονώδη σαρκία), με ορμονικές αιτίες (χορήγηση φαρμάκων, εμμηνόπαυση), ακόμα και με φυσικές αιτίες (επαφή, τραυματισμός απο μία γέννα ή μία απόξεση). Ο κύριος όμως λόγος πού εφαρμόζεται το Τεστ Παπανικολάου και η μεγάλη αξία του για την γυναίκα είναι η ανίχνευση ιών (έρπητα, κονδυλωμάτων) και προκαρκινικών βλαβών που οφείλονται σε αυτούς.

Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε ένα δεύτερο τεστ Παπανικολάου ή σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας παραπέμψουν για μια κολποσκόπηση (δείτε παρακάτω). Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει για το τί θα συμβεί στη συνέχεια και θα είναι σε θέση να απαντήσει οποιαδήποτε τυχόν ερωτήματα έχετε.

Οριακό αποτέλεσμα

Αν σας ενημερώσουν ότι έχετε ένα ‘οριακό’ αποτέλεσμα (ASCUS) στο τεστ Παπανικολάου και πάλι μην ανησυχήσετε. Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο είδαν κάποιου είδους παθολογικά κύτταρα στο δείγμα σας, που μπορεί να οφείλονται σε μικροβιακές, ορμονικές, τυχαίες ή και ιογενέις αιτίες. Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να σας συστήνουν να ξανακάνετε ένα τεστ Παπανικολάου σε 3- 6 μήνες, κολποσκόπηση ή ταυτοποιήση ιών, στην προσπάθεια να αποκλειστεί η ιογενής βλάβη.

Αδιευκρίνιστη βλάβη

Σε περίπτωση που έχετε απάντηση (ASCUS) ο κυτταρολόγος έχει ανακαλύψει προκαρκινική βλάβη χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει τον βαθμό της. Σίγουρα θα σας ζητηθεί περαιτέρω έλεγχος με ταυτοποίηση ιών, ανίχνευση L1 πρωτεΐνης, κολποσκόπηση και ίσως βιοψία.

Ακατάλληλο δείγμα

Κάποιες γυναίκες ενημερώνονται ότι έχουν ένα ‘ακατάλληλο αποτέλεσμα’. Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο δεν μπόρεσαν να εξετάσουν τα κύτταρα που έλαβαν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό: θα μπορούσε να είναι ότι λίγο αίμα επισκίαζε τα κύτταρα ή γιατί τα δείγματα κυττάρων ήταν πολύ χοντρά ή πολύ λεπτά στο δείγμα. Στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να σας συστήσουν να κάνετε ένα επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου.

Τι είναι η τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη -Cervical Intraepithelial Neoplasia (CIN);

Όταν παρουσιάζεται ο ιός του HPV στον τράχηλο, οι πρώτες κυτταρικές αλλαγές που παρατηρούνται στο ΠΑΠ Τεστ είναι η κοιλοκυττάρωση, η παρακεράτωση, η διπυρήνωση και η διόγκωση των πυρήνων. Με όλες αυτές τις κυτταρικές αλλοιώσεις η βλάβη χαρακτηρίζεται ως HPV λοίμωξη. Με κάποιες από αυτές τις αλλοιώσεις, η βλάβη αναφέρεται ως ένδειξη ή ίχνη HPV λοιμώξεως. Εάν η βλάβη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο ανωμαλίας των κυττάρων, τότε παρουσιάζονται ελαφρές διογκώσεις και ανωμαλίες των πυρήνων των κυττάρων που αναφέρονται ως «ελαφρού βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή CIN-I. Ομοίως εάν συνεχιστούν περαιτέρω αλλαγές στα κύτταρα, προκύπτει η «μεσαίου βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή CIN-IΙ και με ακόμα μεγαλύτερες κυτταρικές αλλαγές η «σοβαρού βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή CIN-III. Σε μία γυναίκα που δεν ελέγχεται, και αφού έχουν μεσολαβήσουν 3-5 χρόνια από την παρουσία της βλάβης, μπορεί να προκύψει καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Με λίγα λόγια το CIN-I, CIN-II, CIN-III είναι μία κατηγοριοποίηση-σταδιοποίηση των κυτταρικών αλλαγών που προκαλεί ο HPV εάν παραμείνει χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση. Απ’ ότι καταλάβατε η διαδικασία της καρκινογένεσης είναι αργή με αρκετά στάδια, τα οποία είναι πλήρως θεραπεύσιμα με εύκολο τρόπο.

Τι είναι η πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη – Squamous Intraepithelial Lesion(SIL);

Για λόγους ευκολότερης διαχείρισης των προκαρκινικών αλλοιώσεων και της HPV λοιμώξεως προέκυψε, τα τελευταία χρόνια, μία καινούργια ταξινόμηση των κυτταρικών αλλαγών και τώρα όλα τα στάδια μετατράπηκαν σε δύο, τοποθετώντας την αθώα HPV λοίμωξη και το CIN-I στην «χαμηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή LGSIL (Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion) ενώ το CIN-II και CIN-III στην «υψηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή λεγόμενη HGSIL (High Grade Squamous Intraepithelial Lesion).

Τι γίνεται με τα άτυπα αποτελέσματα του Τεστ ΠΑΠ;

Όπως πριν 20 χρόνια, έτσι και σήμερα, όταν η γυναίκα είχε αλλοιώσεις στο Τεστ Παπανικολάου γινόταν και γίνεται καλά με εύκολο τρόπο. Οι εξελίξεις στην κυτταρολογία (με το ThinPrep Παπ Τεστ), την αυτοματοποιημένη κυτταρολογία, την μοριακή κυτταρολογία (με την ανίχνευση των τύπων του HPV), τις βελτιώσεις στην κολποσκόπηση, την εξέλιξη των laser και του ήλεκτρο-καυτηριασμού (LLETZ) διαφοροποιούν εντελώς την στάση μας απέναντι στα άτυπα αποτελέσματα του Παπ Τεστ. Και ενώ παλιά λειτουργούσαμε βάση εμπειρίας και υπολογισμών, σήμερα έχουμε την άνεση να λειτουργήσουμε με ακρίβεια μειώνοντας τις ιατρογενείς παρενέργειες με ένα πλούσιο πρωτόκολλο αντιμετώπισης του καθενός ευρήματος ξεχωριστά. Οι πιθανές διαφορές στην αντιμετώπιση των περιστατικών μεταξύ των ιατρών έχουν σχέση με τις δυνατότητες των εργαστηρίων και τις ικανότητες του ίδιου του ιατρού, και φυσικά ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε ασθενούς.

Όταν λοιπόν έχουμε ένα προβληματικό εύρημα στο ThinPrep Παπ Τεστ, πρώτα από όλα βεβαιώνουμε την γυναίκα ότι είναι ασφαλής και θα είναι πολύ εύκολα υγιής σύντομα. Προσπαθούμε να την χαλαρώσουμε για να δυναμώσουμε τις άμυνες του οργανισμού της, αποβάλλοντας το στρες το όποιο δημιούργησε το πρόβλημα και επιτείνεται με την ανακοίνωση του αποτελέσματος του τεστ, δημιουργώντας φαύλους κύκλους αρρώστιας. Αυτό το σημαντικό κομμάτι με την ανακοίνωση του αποτελέσματος είναι μία τακτική που βοηθάει, όχι μόνο στη αυτό-ίαση, αλλά και στην θεραπεία, και το πιο σημαντικό από όλα, στην μη επανεμφάνιση του προβλήματος. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι θεραπεύουμε τις βλάβες, χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι εξαλείφουμε τον ιό από τον οργανισμό μας. Ο περιορισμός του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή με βιταμίνες και μέταλλα, οι καλοί βιορυθμοί, και η θετική και αισιόδοξη σκέψη, είναι οι πρώτες μας παραινέσεις για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Το δεύτερο βήμα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος είναι η συλλογή περισσότερων πληροφοριών σε σχέση με την φύση της βλάβης. Η DNA ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPVTest), μας δίνει τα περιθώρια διαχείρισης της. Η ανίχνευση των πρωτεϊνών μας προσφέρει τις πιθανότητες αυτό-ίασης, ενώ η κολποσκόπηση, που στην ουσία είναι τραχηλο-σκόπηση, μας καταδεικνύει την τοπογραφία της βλάβης. Παράλληλα η πιθανή βιοψία προσφέρει επιβεβαίωση του Τεστ Παπ και των πιθανών ευρημάτων της κολποσκόπησης.

Το τρίτο βήμα είναι πολυσύνθετο και εξαρτάται από τα ευρήματα των προηγούμενα αναφερόμενων εξετάσεων. Περιλαμβάνει από απλή παρακολούθηση, απλή καταστροφή έως μία μικρή αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του τραχήλου της μήτρας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ΠΑΠ, της κολποσκόπησης, της βιοψίας και ενός τεστ HPV;

ΠΑΠ τεστ είναι ο μικροσκοπικός έλεγχος της επιφανειακής στιβάδας των κυττάρων του τραχήλου για να βρούμε τυχόν κυτταρικές αλλαγές προτού μετατραπούν σε καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μια μικρή βούρτσα χρησιμοποιείται για να πάρει ένα δείγμα των τραχηλικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα τίθενται έπειτα σε διαφανές γυαλί, όταν πρόκειται για το κλασσικό Τεστ ΠΑΠ, ενώ ξεπλένεται σε υγρό όταν πρόκειται για το νέο ThinPrep ΠΑΠ Τεστ (υγρή κυτταρολογία ή κυτταρολογία λεπτής στιβάδος).

Αν έχετε ένα παθολογικό αποτέλεσμα στο τεστ Παπανικολάου ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε κολποσκόπηση. Στην κολποσκόπηση ελέγχουμε τον κόλπο και τον τράχηλο με κάμερα μεγάλης μεγέθυνσης και υψηλής ακρίβειας. Εφαρμόζουμε φίλτρα χρώματος και διάφορα υγρά στην επιφάνεια του τραχήλου για να βρούμε τυχόν παθολογικές αλλαγές.

Η κολποσκόπηση διεξάγεται από ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς με ένα όργανο που ονομάζεται κολποσκόπιο – ένα ισχυρό φωτιζόμενο μικροσκόπιο που επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει τον τράχηλο της μήτρας σας καλύτερα. Είναι μια διαδικασία παρόμοια με το τεστ Παπανικολάου στο ότι ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα κάτοπτρο για να ανοίξει τον κόλπο σας και να δει καλύτερα τον τράχηλο. Αυτό επιτρέπει να εξετάσει το βαθμό κατά τον οποίο υπάρχουν παθολογικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας και να ορίσει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Ορισμένες φορές ένα δείγμα ιστού (που ονομάζεται βιοψία) θα ληφθεί από τον τράχηλο της μήτρας για περαιτέρω διάγνωση ή ορισμένες φορές η θεραπεία μπορεί να γίνει με την κολποσκόπηση. Εναλλακτικά, μπορεί απλά να σας συστήσουν να κάνετε ένα επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου.

Η βιοψία είναι η μικροσκοπική εξέταση, όχι μόνο των επιφανειακών, αλλά μίας παχύτερης στιβάδας κυττάρων που αφαιρείται από τον τράχηλο κατά την διάρκεια της κολποσκόπησης και βλέπουμε εάν υπάρχουν ανώμαλες αλλαγές κυττάρων σε συγκεκριμένα ύποπτα σημεία. Είναι ένας καλός τρόπος να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα του τεστ ΠΑΠ σε περίπτωση αμφιβολίας και να αποκλειστεί ο καρκίνος.

Το HPV-DNA τεστ είναι μία εξέταση της μοριακής κυτταρολογίας, αυτοματοποιημένη, άσχετα με το εάν υπάρχει βλάβη ή όχι, που ελέγχει το γενετικό υλικό (DNA) του HPV μέσα στα κύτταρα, και μπορεί να ανιχνεύσει τους διάφορους τύπους του ιού. Η εξέταση γίνεται με το ίδιο δείγμα κυττάρων που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του ThinPrep ΠΑΠ Τεστ.

Η ανίχνευση ή και ποσοτικοποίηση χλαμυδίων, μυκοπλασμάτων ή και ουρεοπλάσματος είναι μοριακές εξετάσεις, δηλαδή απόλυτης πιστότητας, γεγονός που τις ξεχωρίζει από τις μικροβιολογικές καλλιέργειες ανίχνευσης μικροβίων που πιθανά ευνοούν την παρουσία και ανάπτυξη του HPV και των βλαβών. Γίνεται και αυτή με την μέθοδο της υγρής κυτταρολογίας.

Αν ανησυχείτε ή έχετε περισσότερες ερωτήσεις, να απευθύνεστε πάντα στο γιατρό σας.

Τι είναι το ThinPrep ΠΑΠ Τεστ;

Είναι μια νέα μέθοδος ΠΑΠ τεστ, η οποία έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στη λήψη του δείγματος και καλύτερη ανάλυση των κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται πάρα πολύ οι πιθανότητες λάθους στη διάγνωση των κυτταρικών αλλαγών. Οι βιβλιογραφικές αναφορές δείχνουν βελτίωση στην ανίχνευση ελαφρών βλαβών, σε ποσοστό ανάλογα με την χώρα και το εργαστήριο, από 15% έως 55% σε σχέση με το παλιό ΠΑΠ Τεστ. Το μειονέκτημα της μεθόδου ThinPrep ΠΑΠ Τεστ είναι το κόστος, που είναι περίπου διπλάσιο από το κλασσικό Τεστ ΠΑΠ αν και η σχέση κόστους/αποτελέσματος είναι υπέρ του ThinPrep Τεστ.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε αποκλειστικά την εξέταση με ThinPrep για τον τακτικό έλεγχο! Αν θέλετε τη γνώμη μας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 
 
 

Αυγερινός Αντώνιος

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε αποκλειστικά την εξέταση με ThinPrep για τον τακτικό έλεγχο! Αν θέλετε τη γνώμη μας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!