Φυσιολογικός Τοκετός

Εγκυμοσύνη, φυσιολογικός τοκετός, υγιές μωρό

Φυσιολογικός Τοκετός

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η φυσιολογική εξέλιξη και το αναμενόμενο γεγονός στο τέλος της εγκυμοσύνης. Μετά από 9 μήνες αναμονής, η μανούλα θα κρατήσει στην αγκαλιά της για πρώτη φορά το μωράκι της. Τι πιο ωραίο, λοιπόν,η  διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί με τον φυσιολογικό τρόπο που η ανθρώπινη φύση έχει προβλέψει! Τα συναισθήματα την στιγμή του τοκετού για τους νέους γονείς, αλλά και για όλους όσοι συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή, είναι μοναδικά. Είναι, λοιπόν, πάντοτε προτεραιότητά μας ο φυσιολογικός τοκετός και μόνο όταν απειλείται η ζωή της μητέρας ή του παιδιού επιλέγουμε την Καισαρική Τομή.

Δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί τί ακριβώς προκαλεί τον τοκετό, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι μια σειρά χημικών αντιδράσεων σε συνδυασμό με πολλές ορμονικές και φυσιολογικές αλλαγές, ξεκινούν τη διαδικασία. Η μήτρα συστέλλεται σε τακτικά διαστήματα (ωδίνες) ώστε να χαλαρώσει και να μαλακώσει ο τράχηλος, στη συνέχεια να διασταλεί, και τελικά να βγει το έμβρυο.

Αρχικά οι συστολές της μήτρας είναι αραιές και με μικρή ένταση και διάρκεια, και γίνονται προοδευτικά πιο συχνές και έντονες, μέχρι να ξεκινήσει ο τοκετός.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για τη διάρκεια του τοκετού. Αν πρόκειται για την πρώτη σας γέννα, ο τοκετός μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες π.χ. έως και 20. Αν έχετε ήδη γεννήσει ξανά στο παρελθόν, ο τοκετός μάλλον θα ολοκληρωθεί πιο σύντομα.

Ο φυσιολογικός τοκετός διαιρείται σε τρία στάδια.

 

1. Στάδιο της διαστολής

Στο στάδιο της διαστολής, ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται πλήρως, για να μπορέσει να περάσει το κεφάλι του παιδιού. Η διαστολή περιγράφεται με εκατοστά.

Η προστατευτική βλέννα που έκλεινε τον τράχηλο αποκολλάται. Θα παρατηρήσετε μια έκκριση, υποκίτρινη έως ροζ, χωρίς πολύ αίμα.

Επίσης, γίνεται ρήξη των εμβρυϊκών υμένων ("σπάνε τα νερά"). Αυτό είναι το αμνιακό υγρό που περιέβαλλε το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν τα "νερά" δεν έχουν ήδη "σπάσει" πριν αρχίσουν οι συσπάσεις, το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα γίνει σε αυτό το στάδιο αυτόματα, ή θα το προκαλέσει τεχνητά ο γιατρός σας.

 

2. Στάδιο της εξώθησης

Το δεύτερο στάδιο ξεκινά από την πλήρη διαστολή του τραχήλου και τελειώνει με την έξοδο του εμβρύου.

Οι συστολές της μήτρας (ωδίνες) είναι πλέον αρκετά συχνές, προκαλούν έντονους πόνους στην κοιλιά ή ακόμα και στην πλάτη. Το στάδιο αυτό διαρκεί συνήθως πολύ λιγότερο από το πρώτο, από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, αλλά είναι πολύ πιο επίπονο και εξαντλητικό. Η μαία μετράει το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις συστολές, και τη διάρκειά τους. Στο τέλος, οι συστολές είναι έντονες, διαρκούν περίπου 45-60 δευτερόλεπτα, και έχουν μεσοδιάστημα 3-4 λεπτά.

Κατά το στάδιο της εξώθησης, υπάρχει περίπτωση ο γιατρός να προχωρήσει σε περινεοτομή (χειρουργική τομή στο περίνεο μεταξύ του πρωκτού και του στομίου του κόλπου), ώστε να αποφευχθεί η ρήξη των υμένων, ενώ αν κρίνει ότι το έμβρυο καθυστερεί να κατέβει ή δεν οξυγονώνεται επαρκώς, τότε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές ώστε να επιταχυνθεί ο τοκετός και να εξασφαλιστεί η υγεία της μητέρας και του μωρού (π.χ. εμβρυουλκία).

 

3. Στάδιο της υστεροτοκίας

Στο στάδιο της υστεροτοκίας το μωρό έχει ήδη γεννηθεί, αποβάλλεται ο πλακούντας και οι υπόλοιποι υμένες που περιέβαλαν το έμβρυο κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός θα εξετάσει αν υπάρχουν τυχόν ρήξεις ή τραύματα που έχουν προκληθεί στον τράχηλο, στον κόλπο ή στο περίνεο και θα κάνει τα απαραίτητα ράμματα. Μόλις ολοκληρώθηκε ο φυσιολογικος τοκετός!

© 2016 Gynomed