Skip to content

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: επιτρέπεται;

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη (απαγορεύεται)

Αν είστε ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ εντελώς.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Παρόλο που ο κίνδυνος για το έμβρυο είναι σχετικά χαμηλός αν καταναλώσετε μικρές ποσότητες αλκοόλ πριν καταλάβετε ότι είστε έγκυος, δεν υπάρχει “ασφαλής” ποσότητα κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αλκοόλ περνά στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και επηρεάζει την ανάπτυξή του στην μήτρα, την υγεία του όταν γεννηθεί, αλλά ακόμα και όταν ενηλικιωθεί. Το συκώτι, που είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των τοξινών του αλκοόλ από τον οργανισμό, είναι ένα από τα τελευταία όργανα που αναπτύσσεται στο σώμα του εμβρύου. Έτσι, όταν πίνετε οινοπνευματώδη, το αλκοόλ συγκεντρώνεται στο αίμα του μωρού και του στερεί οξυγόνο.  Όσο περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά καταναλώνετε όταν είστε έγκυος, τόσο σοβαρότερες είναι οι παρενέργειες στο έμβρυο.

Η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει:

  • Αυξημένη πιθανότητα αποβολής
  • Επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου γενικότερα, και ειδικότερα του εγκεφάλου του
  • Χαμηλό βάρος γέννησης
  • Υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού
  • Εξασθένιση της γενικότερης υγείας του μωρού κατά την παιδική ηλικία, αλλά και στην ενηλικίωση
  • Σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης, προκαλείται Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο (Fetal Alcohol Syndrome – FAS) που έχει ως αποτέλεσμα παραμορφώσεις στα χαρακτηριστικά του προσώπου, μαθησιακές δυσκολίες, δυσλειτουργίες στα νεφρά ή στην καρδιά

Το εμβρυικό Αλκοολικό σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σπάνια και χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη αλλά συχνή κατανάλωση αλκοόλ ή και με πολύ μεγάλη κατανάλωση ακόμα και σε μία περίπτωση. Ο κίνδυνος όμως εμφάνισης του είναι μεγαλύτερος όσο περισσόερο αλκοόλ καταναλώνετε.

Η ανάπτυξη του εμβρύου συνεχίζεται κανονικά όταν σταματήσετε το αλκοόλ, αλλά κάποιες παρενέργειες ενδέχεται να μην είναι αντιστρέψιμες, γι’αυτό καλύτερα να το αποφύγετε εντελώς.

Πως μπορώ να αποφύγω το αλκοόλ;

Μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολο να αποφύγετε το αλκοόλ όσο πιστεύετε. Κατ΄ αρχάς βοηθάει που συχνά το πρώτο τρίμηνο οι περισσότερες έγκυες αποστρέφονται την γεύση του αλκοόλ.

Οι περισσότερες γυναίκες σταματούν την κατανάλωση αλκοόλ όταν μάθουν ότι είναι έγκυες ή όταν προσπαθούν.

Οι γυναίκες όμως που μαθαίνουν ότι είναι έγκυες αφού έχουν πιεί πρέπει να το σταματούν. Επίσης δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί ο κίνδυνος σε αυτή την φάση είναι πολύ χαμηλός.

Η αποχή από το αλκοόλ συνιστάται και όσο προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Η κατανάλωση από οποιονδήποτε από τους δυο γονείς ενδέχεται να δυσχεράνει την επιτυχία της σύλληψης.

Τέλος, καλό είναι να αποφύγετε το αλκοόλ και όταν θηλάζετε καθώς το οινόπνευμα περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί και εκεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Εάν έχετε απορίες για την εγκυμοσύνη σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν έχετε απορίες για την εγκυμοσύνη σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!