Skip to content

Αντικαταθλιπτικά και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εγκυος που παίρνει αντικαταθλιπτικά

Επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στα οφέλη και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να έχουν τα αντικαταθλιπτικά για τις εγκυμονούσες γυναίκες. Αναδημοσιεύουμε αυτό το άρθρο με τα νεότερα δεδομένα. Συμπέρασμα: Τα χρησιμοποιούμε αλλά με προσοχή.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Είναι γνωστό ότι 1 στις 7 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας λαμβάνουν αγωγή με αντικαταθλιπτικά. Είναι λοιπόν αρκετα συχνό φαινόμενο και έγκυες γυναίκες να έχουν ανάγκη για αντικαταθλιπτική θεραπεία

Η θεραπεία της κατάθλιψης κατά την εγκυμοσύνη.

Η σωστή θεραπεία της κατάθλιψης είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί βοηθάει την έγκυο, να φροντίσει σωστά την εγκυμοσύνη της να έχει μια σωστή διατροφή και να φροντίσει το έμβρυο.

Εξαρση της κατάθλιψης κατά την εγκυμοσύνη σχετίζται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλό βάρος γέννησης και μειωμένη βρεφική ανάπτυξη. Ασταθής ψυχική κατάσταση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει και σε επιλόχειο κατάθλιψη

Σύμφωνα με ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του πανεπιστημίου Columbia και του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, η θεραπεία της ψυχικής διαταραχής που εμφανίζεται στις μέλλουσες μητέρες με κοινώς χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού και της γέννησης με καισαρική τομή.

Από την άλλη πλευρά, οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ή SSRIs, οδήγησαν σε αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων στο νεογνό.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Φινλανδία μελέτησαν 845.345 γεννήσεις που έγιναν από το 1996 έως το 2010.

Τα SSRI είναι η κατηγορία των αντικαταθλιπτικών που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με το 4-10% των εγκύων γυναικών να τα παίρνει (μέσω συνταγής βεβαίως) στη Φινλανδία και στις ΗΠΑ. Συνολικά 12.817 γυναίκες στην μελέτη λάμβαναν αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης ή 30 ημέρες πριν από την έναρξη αυτής, και 9.322 προμηθεύτηκαν αυτά τα φάρμακα δύο ή περισσότερες φορές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν 16% χαμηλότερος και ο κίνδυνος πολύ πρόωρου τοκετού σχεδόν 50% χαμηλότερο στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με μητέρες που επίσης είχαν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή, αλλά δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Ο πρόωρος τοκετός είναι η πιο σημαντική αιτία νεογνικού και βρεφικού θανάτου και σχετίζεται με μακροπρόθεσμες νευρολογικές αναπηρίες στα βρέφη που επιζούν.

Η μητρική ψυχική διαταραχή, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καισαρικής τομής (κατά 26,5%) σε σύγκριση με εκείνες τις μητέρες που ούτε είχαν διαγνωστεί, αλλά ούτε έπαιρναν αντικαταθλιπτικά (17%).

Παρατηρήθηκε, επίσης, ένας ελαφρώς μεγαλύτερος κίνδυνος αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά την γέννηση (3,5%) για τις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί, αλλά δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή σε σύγκριση με εκείνες που ούτε είχαν διαγνωστεί, αλλά ούτε έπαιρναν αντικαταθλιπτικά (3%).

Δυστυχώς όμως, η λήψη αντικαταθλιπτικών SSRI σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο όλων των προβλημάτων των νεογνών, συμπεριλαμβανομένων των επιπλοκών στο αναπνευστικό, τα οποία οδήγησαν σε μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και αυξημένη νεογνική φροντίδα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορετικές διαπιστώσεις, η απόφαση για το αν οι γιατροί θα συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αντιστοιχίζεται και να εξαρτάται με το ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό της μητέρας, υποστηρίζουν συμπερασματικά οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Psychiatry.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Εάν έχετε απορίες για την περίπτωσή σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν έχετε απορίες για την περίπτωσή σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!