Skip to content

Αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης με Laser

ενδομητρίωση ενδομητριωσική κύστη Αυγερινός Αντώνης

Η ενδομητρίωση είναι μία συχνή νόσος που επηρρεάζει την ποιότητα ζωής αλλά και τη δυνατότητα τεκνοποίησης εκατομμυρίων γυναικών. Η αντιμετώπηση της είναι συχνά χειρουργική. Οι χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται όμως συχνά προκαλούν περισσότερη βλάβη στην φυσιολογική ωοθήκη από ότι η ίδια η νόσος. Για τον σκοπό αυτό εμείς πρώτοι στην ελλάδα εφαρμόζουμε μια νέα χειρουργική τεχνική  την ELLA® –Endometriosis Laparoscopic Laser  Application που με την χρήση διοδικού Laser δύο συχνοτήτων και την απολυτα εστιαμένη παροχή ενέργειας που διαθέτει, καταφέρνουμε να αφαιρέσουμε μόνο τις βλάβες και να σεβαστούμε τους φυσιολογικούς ιστούς που την περιτριγυρίζουν.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Λίγα λόγια για την ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μία νόσος που επηρεάζει μια στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως και αποτελεί νόσο της αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα συμπτώματά της ποικίλουν από πολύ ήπια έως και ιδιαίτερα έντονα, με σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των γυναικών. Υπολογίζεται ότι 32% των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση παρουσιάζουν εξ’ αιτίας αυτής και συμπτώματα κατάθλιψης. Τα βασικότερα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:
– Πόνος κατά την περίοδο (Δυσμηνόρροια). Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν πριν και
να διαρκέσουν και αρκετές μέρες μετά την περίοδο.
– Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
– Πόνος κατά την κένωση του εντέρου και την ούρηση.
– Μητρορραγίες
– Υπογονιμότητα.

Η σχέση της ενδομητρίωσης με την υπογονιμότητα

Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των υπογόνιμων γυναικών πάσχουν από ενδομητρίωση, ενώ από 30% – 50% των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση παρουσιάζουν και υπογονιμότητα. Αν και ο ακριβής μηχανισμός που σχετίζει την ενδομητρίωση με
την υπογονιμότητας δεν είναι απολύτως γνωστός, το φαινόμενο αποδίδεται:
– Στην επίδραση της φλεγμονής που προκαλεί η ενδομητρίωση, οδηγώντας στην παραγωγή κυτοκινών που με την σειρά τους εμποδίζουν την γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο.
– Σε συμφύσεις και ουλές που προκαλεί η ενδομητρίωση και που συχνά οδηγούν στον στην απόφραξη αποκλεισμό των σαλπίγγων.
– Στον ενδομητριωσικό ιστό (κύστη ενδομητρίωσης ή σοκολατοειδής κύστη) που σχηματίζεται στην ωοθήκη δημιουργώντας της βλάβη που επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων καθώς και το απόθεμά τους που ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή της
ωορρηξίας.
Η ένταση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης δεν είναι πάντοτε ανάλογη με την έκταση της νόσου: Μια ήπια ενδομητρίωση ενδέχεται να προκαλεί έντονο πόνο και υπογονιμότητα ενώ μια βαρεία ενδομητρίωση πιθανόν να έχει πολύ ηπιότερα συμπτώματα χωρίς καθόλου πόνο.

Διάγνωση και αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι συχνά δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις η τελική διάγνωση δίνεται μόνο μετά από λαπαροσκόπηση, καθώς πριν δεν υπάρχει βεβαιότητα για την πλήρη έκταση της νόσου. Πολύ συχνά ο απεικονιστικός έλεγχος εμφανίζει μια απλή κύστη, όμως η λαπαροσκόπηση αποκαλύπτει πολλές συμφύσεις και παθολογικές εστίες σε στενή
σχέση με διάφορα ζωτικά όργανα.

Ανάλογα με την περίπτωση, η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης μπορεί να πραγματοποιείται με συντηρητικά (φαρμακευτική αγωγή) ή με χειρουργικά μέσα. Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως περιλαμβάνει παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη για τον έλεγχο του πόνου καθώς και ορμονικά ή άλλα σκευάσματα. Αν και κατά περίπτωση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία, η μακροχρόνια χρήση σκευασμάτων έχει αρκετές παρενέργειες.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η χειρουργική επέμβαση κρίνεται τις περισσότερες φορές ως ο καλύτερος τρόπος για την θεραπεία της ενδομητρίωσης και για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Η χειρουργική θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι πάντοτε απαιτητική. Η εμπειρία, η καλή τεχνική κατάρτηση του χειρουργού και ο εξειδικευμένος εξοπλισμός είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτιστοποίηση του αποτελέσματος καθώς η προσπάθεια διαχωρισμού και αφαίρεσης της κάψας της κύστης μπορεί να προξενήσει επιπλέον βλάβες στον ωοθηκικό ιστό. Η ποιότητα και η ακρίβεια των χειρουργικών μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την αιμόσταση της επιφάνειας από την οποία αφαιρέθηκε η κύστη έχει μεγάλη σημασία για το κλινικό αποτέλεσμα.

Η διασπορά της θερμότητας από μια κοινή διαθερμία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ωοθήκη και κατά συνέπεια μείωση του αποθέματος των ωοθηλακίων, είτε λόγω άμεσης καταστροφής αρχέγονων ωοθυλακίων ή λόγω θρόμβωσης αγγείων, δημιουργώντας προβλήματα στην αιμάτωση και τη λειτουργία της ωοθήκης.

ELLA ® – λαπαροσκόπηση με laser: η εστιασμένη θεραπεία της ενδομητρίωσης

Αξιοποιώντας τις εξελιγμένες δυνατότητες του ειδικού, ενδοσκοπικού laser Leonardo Dual με διπλό μήκος κύματος (980nm/1470nm), η καινοτομική τεχνική ELLA® (Endometriosis Laparoscopic Laser Application), επιτρέπει την απόλυτα εστιασμένη θεραπεία στις βλάβες της ενδομητρίωσης, χωρίς να επηρεάζει τους παρακείμενους ιστούς. Έτσι Το laser Leonardo Dual έχει άνετο χειρισμό προσφέροντας με ασφάλεια τη δυνατότητα τομής, εκτομής και εξάχνωσης σε επαφή ή σε απόσταση από τον ιστό, ελεγχόμενο βάθος διείσδυσης τέλεια αιμόσταση και πάντα καθαρό χειρουργικό πεδίο. Αξιοποιώντας τις εξελιγμένες δυνατότητες του laser Leonardo Dual, η τεχνική ELLA ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για τον ωοθηκικό ιστό, (πολύ σημαντικό ειδικά σε σοκολατοειδείς κύστεις) και συμβάλλει αποφασιστικά στην ασφαλή αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης και στη διατήρηση της γονιμότητας της ασθενούς . Οι πρώτες σχετικές κλινικές μελέτες καταδεικνύουν ελαχιστοποίση της βλάβης των ωοθηκών και ταχεία ανάκαμψη των τιμών της AMH (AntiMullerian Hormone – δείκτης αποθέματος ωαρίων της γυναίκας) σε γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί για ενδομητριωσική κύστη, με την τεχνική ELLA, σε σύγκριση με την τα αποτελέσματα επεμβάσεων μεκλασσική διπολική ή μονοπολική διαθερμία.

Η νέα τεχνική ELLA® προφέρει ακρίβεια, ασφάλεια εξελίσσοντας ουσιαστικά τον τρόπο αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης και διατήρηση της γονιμότητας της ασθενούς.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Πάσχετε από ενδομητρίωση; Μπορούμε να σας βοηθήσουμε!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Πάσχετε από ενδομητρίωση; Μπορούμε να σας βοηθήσουμε!