Skip to content

Πόσο είναι το ιδανικό βάρος που μπορώ να πάρω στην εγκυμοσύνη και από που προέρχεται;

Ποιό είναι το ιδανικό βάρος πόσα κιλά να πάρω στην εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες γυναίκες αγχώνονται με το βάρος που παίρνουν στην εγκυμοσύνη. Είναι όμως μια φυσιολογική διαδικασία. Από το βάρος αυτό το ένα τρίτο οφείλετε στο παιδί και τον πλακούντα. Και το υπόλοιπο όμως δεν είναι όλο κακό βάρος.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Μερος του βάρους που πέρνετε οφείλετε στην αύξηση του όγκου του αίματος και το αυξημένο υγρό στα κύτταρά σας. Ο μυικός ιστός της μήτρας έχει αυξηθεί και το βάρος της ξεπερνάει το ένα κιλό. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη οδηγούν στην αύξηση του μεγέθους και του βάρους του στήθους ακόμα και πριν αρχίσει να παράγει γάλα.

Εχετε επίσης αυξημένα αποθέματα λίπους (κυρίως γύρο από τους γοφούς σας) γεγονός που βοηθάει στην γαλακτοφορία και τον θηλασμό.

Ολα αυτά όμως είναι φυσιολογικά και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Με λίγο προσοχή στις υπερβολικές “καταχρήσεις” το σώμα σας θα επανέλθει γρήγορα μετα τον τοκετό.

Πόσο όμως βάρος πρέπει να πάρω στην εγκυμοσύνη μου?

Θα πάρετε βάρος και αυτό είναι φυσιολογικό. Ποιό όμως είναι το ιδανικό βάρος που πρέπει να πάρω? Αυτό εξαρτάται από το βάρος που έχετε πριν μείνετε έγκυος.

  • Αν το βάρος σας είναι χαμηλό (BMI μικρότερο από 18.5) συστήνουμε να πάρετε μεταξύ 13 και 18 κιλά στην εγκυμοσύνη σας.
  • Αν το βάρος σας πριν μείνετε έγκυος είναι φυσιολογικό (BMI μεταξύ 18.5 και 24.9) μπορείτε να πάρετε 11 εως 16 κιλά.
  • Με αυξημένο βάρος πριν την εγκυμοσύνη (BMI μεταξύ 25 και 29.9) συστήνουμε να πάρετε 7 έως 11 κιλά.
  • Εάν είσαστε παχύσαρκη (BMI μεγαλύτερο του 30) συστήνουμε να πάρετε 5 έως 9 κιλά)

Τι μπορώ να κάνω για να φροντίσω το βάρος μου στην εγκυμοσύνη;

Προσπαθήστε να τρώτε σωστά. Δεν υπάρχει λόγος να τρώτε για 2 μόλις μείνετε έγκυος. Δεν χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες παρά μόνο στο τρίτο τρίμηνο και εκει ακόμα οι παραπάνω ανάγκες σας είναι μόνο 200 θερμίδες την ημέρα!!!

Εκτός από την διατροφή όμως σημαντικη είναι και η άσκηση. Κατά κανόνα μπορείτε να συνεχίσετε όποια άσκηση κάνατε ίσως με λίγες τροποποιήσεις που μπορούμε να συζητήσουμε κατά περίπτωση.

Αν δεν κάνατε τακτικά κάποια άσκηση πριν μείνετε έγκυος μπορείτε να προσθέσετε αρχικά περίπου 15 λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα στο πρόγραμμα σας. Σιγά σιγά καλό θα ήταν να την αυξήσετε έως και το μισάωρο. Να θυμάστε ότι ο σκοπός μας είναι να έχετε κάποια φυσική δραστηριότητα και όχι να γίνεται “αθλήτρια” στην εγκυμοσύνη σας.

Γενικά, προσπαθήστε να καλοδεχτείτε τις αλλαγές στο σώμα σας τις καινούριες σας καμπύλες το μεγαλύτερο στήθος και το λαμπερό δέρμα. Αλλωστε όλα αυτά σημαίνουν ότι το σώμα σας δουλεύει σωστά και είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να θρέψει το παιδί σας!

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Εάν έχετε απορίες για την εγκυμοσύνη σας επικοινωνήστε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν έχετε απορίες για την εγκυμοσύνη σας επικοινωνήστε μαζί μας!