Skip to content

Εξωσωματική Γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο

Εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι μια θεραπεία που δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ζευγάρια που οι άλλες θεραπείες δεν ενδείκνυνται.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο περιλαμβάνει την συλλογή και την γονιμοποίηση του ενός ωαρίου που δημιουργείται κάθε μήνα στον φυσικό κύκλο της γυναίκας, χωρίς την χορήγηση φαρμάκων. Ακολουθούμε λοιπόν εμείς την φυσική πορεία του ωοθυλακίου της μήτρας και των ορμονών σας και δεν παρεμβαίνουμε με φαρμακευτική θεραπεία παρά μόνο για να πάρουμε το ένα συνήθως ωάριο που μόνη σας έχετε δημιουργήσει με τον φυσικό κύκλο σας!

Η βασικότερη προϋπόθεση για να μπορείτε να υποβληθείτε σε  εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο είναι να έχετε ένα σχετικά σταθερό κύκλο (να κάνετε δηλαδή ωορρηξία).

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις που επιλέγεται η μέθοδος αυτή περιλαμβάνουν:

  • Περιπτώσεις που υπάρχει κάποια αντένδειξη για την λήψη φαρμάκων γονιμότητας (όπως ασθενείς με κάποια είδη νεοπλασίας, μεγάλο κίνδυνο για υπερδιέγερση ή με υπερευαισθησία στα φάρμακα της εξωσωματικής).
  • Σε άτομα που, λόγω θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, δεν επιθυμούν να έχουν περίσσευμα εμβρύων που μπορούν να καταψυχθούν ή να καταστραφούν.
  • Σε περιπτώσεις πτωχής ανταπόκρισης στα φάρμακα της εξωσωματικής όπου, έτσι και αλλιώς, δεν θα παράγουν περισσότερα του ενός ωάρια ακόμα και με μεγάλες δόσεις φαρμάκων.

Η θεραπεία σας είναι η ίδια όπως και η κλασική IVF, χωρίς βέβαια την χρήση φαρμάκων που χρησιμοποιείται για την αύξηση του αριθμού των ωοθυλακίων και για τον έλεγχο της ωρίμανσής τους. Επειδή οι ωοθήκες δεν διεγείρονται, δεν χρειάζεται να ξεκουραστείτε για κάποιους μήνες μετά την θεραπεία όπως στην κλασική IVF. Δηλαδή, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να επαναλαμβάνετε την διαδικασία ακόμα και κάθε μήνα.

Γενικά, η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο είναι μια μέθοδος που, ενώ προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην εγκυμοσύνη, μπορεί να μην ολοκληρωθεί με επιτυχία κάθε φορά, εξαιτίας του απρόβλεπτου του φυσικού κύκλου, που εξελίσσεται μόνος του χωρίς δική μας παρέμβαση, αλλά και εξαιτίας της παρουσίας ενός και μόνο ωαρίου που μπορεί να μην καταφέρουμε να το συλλέξουμε στην ωοληψία ή να μην επιτευχθεί η γονιμοποίηση του. Όμως είναι μια μέθοδος οικονομική, με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες, που μπορεί να επαναληφθεί συχνά, προσφέροντας εγκυμοσύνη σε κατάλληλα επιλεγμένα περιστατικά. Για το σκοπό αυτό πρέπει να επιλέξετε γιατρό που έχει ιδιαίτερη εμπειρία στην μέθοδο και αυτή και επιμονή και επιμονή ώστε να είναι δίπλα σας και να σας βοηθήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Σας ενδιαφέρει η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο; Θέλετε να εκτιμήσουμε την κατάσταση σας; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Σας ενδιαφέρει η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο; Θέλετε να εκτιμήσουμε την κατάσταση σας; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!