Skip to content

Κατάψυξη Ωαρίων. Η διατήρηση γονιμότητας είναι επιλογή.

Κατάψυξη Ωαρίων Διατηρηση γονιμότητας μια γυναίκα που κρατάει ρολόι

Η κατάψυξη ωαρίων σε όσο μικρότερη ηλικία θα σας δώσει την δυνατότητα να κάνετε επιλογές στην ζωή σας χωρίς αγχος.Ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί όλο και συχνότερα τις γυναίκες να καθυστερούν την προσπάθεια τους για τεκνοποίηση και η στρατηγική της φύλαξης γενετικού υλικού μπορεί να δώσει λύση.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Η θεραπεία για την κατάψυξη ωαρίων ξεκινάει με την χρήση φαρμάκων εξωσωματικής με σκοπό την διέγερση των ωοθηκών ώστε να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερα ωοθυλάκια.

Οι ωοθήκες παρακολουθούνται με υπερήχους και εξετάσεις αίματος και όταν φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος, γίνεται η ωοληψία όπως ακριβώς και στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στην συνέχεια τα ωάρια αντί να γονιμοποιηθούν, καταψύχονται με ειδικές τεχνικές σε υγρό άζωτο. Στον τομέα αυτό η γρήγορη κατάψυξη (vitrification)  μας έχει δώσει πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας στην ψύξη και την απόψυξη

Είναι η κατάψυξη ωαρίων κατάλληλη για μένα;

Καταψύχοντας τα ωάριά σας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για θεραπεία στο μέλλον. Μπορεί να σας ενδιαφέρει αυτή η πρωτοποριακή θεραπεία μας εάν:

  • Σας απασχολεί η μείωση της γονιμότητας σας με τον χρόνο αλλά δεν είσαστε ακόμη σε θέση να αποκτήσετε παιδί.
  • Πρόκειται να υποβληθείτε σε θεραπεία όπως αυτή του καρκίνου, που μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα σας.

 

Τι συμβαίνει όταν καταψύχονται τα ωάρια;

Η διαδικασία της κατάψυξης ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:

  • Ξεκινάμε ένα πρώτο ραντεβού που εκτιμούμε την κατάσταση της γονιμότητας σας και εκτιμούμε τα ποσοστά επιτυχίας της κατάψυξης ωαρίων. Συζητάμε τις επιλογές σας και εξηγούμε την διαδικασία ώστε να επιλέξετε ότι η θεραπεία αυτή είναι κατάλληλη.
  • Προγραμματίζονται απαραίτητες εξετάσεις και οδηγίες για τα φάρμακα που πρέπει να προμηθευτείτε ώστε να κατανοήσετε ακριβώς το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουμε.
  • Δεν πρέπει να υποτιμάμε την αξία της νομικής διαδικασίας που θα συμπληρώσετε μία σειρά από συγκαταθέσεις ώστε να είστε .
  • Ακολουθείτε την διαδικασία της θεραπείας σας που μοιάζει με αυτή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Μετά την ωοληψία, τα ωάρια τοποθετούνται σε ειδικό διάλυμα κρυοπροστασίας.
  • Τα ωάρια ψύχονται με αργή ψύξη ή κρυσταλλοποίηση.

 

Μπορώ να ελέγξω τι θα συμβεί στα ωάριά μου;

Φυσικά! Στη συγκατάθεσή σας δηλώνεται ρητά:

  • Πως επιθυμείτε τα ωάριά σας να χρησιμοποιηθούν κατά την θεραπεία σας.
  • Για πόσο καιρό επιθυμείτε να παραμείνουν στην κατάψυξη.
  • Τι θα συμβεί στα ωάριά σας εάν εσείς στο μέλλον βρεθείτε σε θέση να μην μπορείτε να πάρετε αποφάσεις.
  • Εάν τα ωάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε δική σας θεραπεία ή μπορούν να δωρηθούν ή να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς ή εκπαίδευση.
  • Οποιονδήποτε άλλο όρο εσείς επιθυμείτε.

 

Για πόσο καιρό αποθηκεύονται τα ωάριά μου;

Τα ωάρια μπορούν να αποθηκευτούν για όσο διάστημα εσείς επιθυμείτε. Δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός χρονικός περιορισμός. Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει κάποιο κόστος φύλαξης για κάθε έτος. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι η Εθνική Επιτροπή Αναπαραγωγής στην Ελλάδα με τις ισχύουσες αυτή την χρονική στιγμή επιτρέπει την κατάψυξη γενετικού υλικού για 10 έτη.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσω παιδί με τα κρυοσυντηρημένα ωάριά μου;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία σχετικά καινούρια μέθοδος. Έως τον Δεκέμβριο 2012 μόνο 20 παιδιά είχαν γεννηθεί από κρυοσυντηρημένα ωάρια στην Μεγάλη Βρετανία. Τα ωάρια δεν αντιδρούσαν τόσο καλά όσο τα έμβρυα στην κρυοσυντήρηση. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή της κρυσταλλοποίησης (vitrification) και άλλων μεθόδων ψύξης και απόψυξης μας έχουν οδηγήσει σε καλύτερα πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν η κατάψυξη των ωαρίων έχει γίνει καθημερινότητα με ποσοστά επιτυχίας πολύ κοντά στα ποσοστά κυήσεων που έχουμε και χωρίς να έχουν πρώτα καταψυχθεί τα ωάρια σας στην ηλικία πάντοτε που γίνεται η κατάψυξη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατάψυξη ωαρίων;

Στην κατάψυξη ωαρίων οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι περίπου με τους κινδύνους τις Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Πρέπει να γνωρίζουμε μόνο ότι ο κίνδυνος υπερδιέγερσης των ωοθηκών είναι μικρότερος.

 

Ποιες είναι οι επιλογές διατήρησης της γονιμότητας για γυναίκες που θα υποβληθούν σε θεραπεία καρκίνου;

Μερικές γυναίκες πριν την χημειοθεραπεία τους έχουν την δυνατότητα να καταψύξουν τα ωάριά τους για χρήση στο μέλλον. Για αυτές που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, είτε γιατί δεν έχουν χρόνο, είτε γιατί δεν επιτρέπεται να υποβληθούν σε ορμονοθεραπεία, μπορεί να καταψυχθεί ιστός από την ωοθήκη. Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού βρίσκεται διεθνώς σε πολύ πρώιμο στάδιο όμως αποτελεί την μόνη επιλογή για κάποιες γυναίκες πριν την έναρξη της θεραπείας τους για καρκίνο. Επίσης, μπορεί να είναι κατάλληλη για κορίτσια που δεν έχουν φτάσει στην εφηβεία και κατα συνέπεια δεν είναι σε θέση να παράγουν ώριμα ωάρια κατάλληλα για κρυοσυντήρηση.

 

Μετά την επιτυχή θεραπεία, ο ωοθηκικός ιστός μπορεί να εμφυτευτεί πίσω στο σώμα της γυναίκας και πιθανώς να επαναφέρει την γονιμότητα με φυσικό τρόπο. Μόνο περίπου 20 παιδιά έχουν γεννηθεί σε όλο τον κόσμο με μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού και κανένα με μεταμόσχευση ολόκληρης ωοθήκης μέχρι στιγμής.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Εάν αν σας ενδιαφέρει η κατάψυξη ωαρίων επικοινωνήστε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν αν σας ενδιαφέρει η κατάψυξη ωαρίων επικοινωνήστε μαζί μας!