Skip to content

Μπορώ να επιλέξω το φύλο του παιδιού μου;

Επιλογή φύλου του μωρού μου?

Πως μπορώ να κάνω αγόρι ( ή κορίτσι) ; Πως μπορώ να επιλέξω το φύλο του παιδιού μου; Από τις πολύ συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν οι υποψήφιοι γονείς καθημερινά. Για να δούμε όμως αν αυτό είναι δυνατόν.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Ναι από καθαρά τεχνική άποψη θα μπορούσαμε να επιλέξουμε το φύλο του παιδιού. Όμως πρέπει να γίνει εξωσωματική και προεμφυτευτικός έλεγχος που στην πραγματικότητα αυτό απαγορεύεται να γίνει για τον σκοπό αυτό. Οπότε αν επανέλθουμε στην πραγματικότητα και στα μέσα που επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε, δυστυχώς δεν υπάρχουν τεκμηριωμένοι τρόποι και στοιχεία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Σε αντίθεση με παλαιότερες απόψεις που ήθελαν την μητέρα υπεύθυνη για το φύλο του μωρού, οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το φύλο εξαρτάται από το σπερματοζωάριο που γονιμοποιεί το ωάριο, δηλαδή από τον πατέρα. Όμως και αυτό είναι θέμα τύχης! Αν το σπερματοζωάριο φέρει το χρωμόσωμα Χ, τότε το μωρό είναι κορίτσι, ενώ αν φέρει το χρωμόσωμα Υ, τότε το μωρό είναι αγόρι. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφορες θεωρίες που ισχυρίζονται ότι η ημέρα της σεξουαλικής επαφής σε σχέση με την ημέρα της ωορρηξίας μπορεί να καθορίσει το φύλο του μωρού (π.χ. Μέθοδος Whelan, Μέθοδος Shettles), ή ότι η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει το φύλο, αλλά καμία από αυτές τις θεωρίες δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη.

Μια άλλη ερώτηση σχετική είναι πότε είναι το νωρίτερο που μπορούμε να μάθουμε το φύλο του μωρού σας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε αυτό τον τομέα. Αν θελήσουμε να το δούμε με τον υπέρηχο το νωρίτερο που μπορεί να το δούμε είναι κατά την διάρκεια της εξέτασης της αυχενικής διαφάνειας και αυτό μάλιστα δεν είναι και σίγουρο ότι μπορούμε πάντοτε να το πετύχουμε.

Νωρίτερα κατά την ένατη εβδομάδα περίπου μπορούμε να στείλουμε ειδική εξέταση από το αίμα της μητέρας (όπου περιέχονται και ελάχιστα εμβρυικά κύτταρα) και από εκεί να μάθουμε το φύλο του αγέννητου παιδιού σας σε μερικές μέρες.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Εάν είσαστε ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος μπορούμε να σας προετοιμάσουμε ή να φροντίσουμε την εγκυμοσύνη σας με τον καλύτερο τρόπο!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν είσαστε ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος μπορούμε να σας προετοιμάσουμε ή να φροντίσουμε την εγκυμοσύνη σας με τον καλύτερο τρόπο!