Skip to content

Ποια είναι η πιθανότητα να αποκτήσω δίδυμα ;

δίδυμη κύηση

Αναρωτιέστε ποιες είναι οι πιθανότητες σύλληψης διδύμων; Μάθετε πως δημιουργούνται οι δίδυμες εγκυμοσύνες, καθώς και τους οκτώ παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε δίδυμα.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Αναρωτιέστε αν μπορεί να έχετε δύο ή περισσότερους επιβάτες στην εγκυμοσύνη σας; Οι πολύδυμες κυήσεις γίνονται όλο και περισσότερες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση πάνω από 75 % τα τελευταία 30 χρόνια. Σημερνά γεννούνται 33 δίδυμα για κάθε 1000 παιδιά.

Τι προκαλεί αυτή την αύξηση στα δίδυμα? Η αύξηση της ηλικίας των εγκύων μας μαζί με την αύξηση των θεραπειών γονιμότητας καθώς και η αύξηση της παχυσαρκίας είναι μερικοί από τους παράγοντες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι λογικό μια υποψήφια μητέρα να αναρωτιέται ποια είναι η πιθανότητα να μείνει έγκυος με δίδυμα. Ας δούμε τις πιθανότητες μαζί με τους παράγοντες που μπορεί να τις αυξήσουν.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσω δίδυμα;

Σχεδόν 4% των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα είναι από πολύδυμες κυήσεις και η πλειοψηφία αυτών (το 95%) δίδυμα.

8 παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να αποκτήσετε δίδυμα.

Ας δούμε τους παράγοντες που σας αυξάνουν την πιθανότητα να αποκτήσετε δίδυμα. (Να σημειώσουμε εδώ ότι τα όμοια δίδυμα είναι εξαιρετικά σπάνια και αποτελούν μια ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη)

  • Έχετε δίδυμα στην οικογένεια. Η κληρονομικότητα διπλασιάζει την πιθανότητα να αποκτήσετε δίδυμα. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο για την οικογένεια της μητέρας. Όσα δίδυμα να υπάρχουν στην οικογένεια του πατέρα δεν αλλάζει η πιθανότητα. Αλώστε τα σπερματοζωάρια είναι έτσι και αλλιώς εκατομμύρια. Τα ωάρια της μητέρας πρέπει να είναι πάνω από ένα συνήθως για να προκύψουν δίδυμα.
  • Είχατε δίδυμη εγκυμοσύνη στο παρελθόν. Έχετε γεννήσει δίδυμα; Είναι σημαντικά πιθανότερο να ξανασυμβεί!
  • Είσαι μια μεγαλύτερη μέλλουσα μαμά. Καθώς μεγαλώνουμε, η πιθανότητα σύλληψης διδύμων αυξάνεται. Έχουμε διαπιστώσει ότι οι γυναίκες άνω των 35 παράγουν περισσότερη ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) από τις νεότερες γυναίκες, η οποία μπορεί να διεγείρει περισσότερα αυγά και να προκαλέσει διπλή η πολλαπλή ωορρηξία.
  • Έχετε μείνει έγκυος στο παρελθόν. Κάθε επόμενη εγκυμοσύνη η πιθανότητα να κάνετε δίδυμα είναι λίγο μεγαλύτερη
  • Υποβάλλεστε σε θεραπεία γονιμότητας. Παρόλο που οι θεραπείες γονιμότητας δεν προκαλούν τόσες δίδυμες εγκυμοσύνες όπως στο παρελθόν, κάθε προσπάθεια για διέγερση και άρα πολλαπλή ωορρηξία μπορεί να οδηγήσει σε πολύδυμες κυήσεις. Περίπου το ένα τρίτο των δίδυμων κυήσεων και τα τρία τέταρτα από τις τρίδυμες κυήσεις οφείλονται σε θεραπείες γονιμότητας.
  • Αν είσαστε υπέρβαρη. Γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30 πριν την εγκυμοσύνη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν δίδυμα.
  • Ακόμα και αν είσαστε ψηλή. Είναι γεγονός ότι μεγαλόσωμες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν δίδυμα. Για αυτό πιθανολογούμε ότι ευθύνεται η αυξητική ορμόνη που μοιάζει με την ινσουλίνη, insulin-like growth factor (IGF). Αυτή είναι αυξημένη στις μεγαλόσωμες γυναίκες και παράλληλα προκαλεί ευαισθησία στην δράση της FSH και έτσι περισσότερες πιθανότητες πολλαπλής ωορρηξίας.
  • Αν είσαστε Αφροαμερικανή

Αν έχω περισσότερους από έναν από τους παραπάνω παράγοντες αυξάνεται παραπάνω η πιθανότητα για δίδυμα;

Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες έχετε τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα σας!

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος ή είσαστε σε μία δίδυμη εγκυμοσύνη μπορούμε να σας φροντίσουμε με τον καλύτερο τρόπο!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος ή είσαστε σε μία δίδυμη εγκυμοσύνη μπορούμε να σας φροντίσουμε με τον καλύτερο τρόπο!