Skip to content

Ποιές μέρες θα πρέπει να έχω σεξουαλική επαφή για να μείνω έγκυος?

Ο κύκλος της Γυναίκας προγραμματισμένη σεξουαλική επαφή

Για πολλά ζευγάρι η εγκυμοσύνη έρχεται χωρίς να το καταλάβουν. Όταν όμως αρχίσετε να προσπαθείτε καλό είναι να γνωρίζετε ποιός είναι ο σωστός τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες σας.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Η πιθανότητα μιας σύλληψης αυξάνεται όταν έχετε σεξουαλική επαφή κατά την ωορρηξία, όταν δηλαδή το σώμα απελευθερώνει ένα ωάριο. Ενδεικτικά, σε έναν κύκλο 30 ημερών, η ωορρηξία γίνεται στη μέση, δηλαδή την 15η μέρα περίπου, και οι γόνιμες ημέρες είναι 2-3 μέρες πριν και μετά την ωορρηξία, δηλαδή από την 12η έως την 16η μέρα περίπου. Ακόμα και αν ο κύκλος σας δεν διαρκεί 28 μέρες, οι γόνιμες μέρες είναι πάλι περίπου στη μέση του. Για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς για να βρούμε την πιθανή ημέρα ωορρηξίας μπορούμε να αφαιρέσουμε 15 ημέρες από την συνήθη διάρκεια του κύκλου μας (το διάστημα από την μια περίοδο στην επόμενη). Αυτή θα είναι η πιθανότερη ημέρα της ωορρηξίας μετρώντας πάντοτε από την ημέρα που ήρθε το αίμα της περιόδου.

Εκτός από το να μετράτε τις ημέρες, υπάρχουν και άλλα σημάδια που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε ότι βρίσκεστε σε ωορρηξία και να φροντίσουμε ώστε να έχουμε σεξουαλική επαφή την κατάλληλη μέρα.

  • Μπορείτε, για παράδειγμα, να παρατηρήσετε την τραχηλική βλέννα κατά τη διάρκεια του κύκλου. Η τραχηλική βλέννα είναι μια διάφανη ή λευκή, κολλώδης βλέννα που παρουσιάζεται πριν από τις γόνιμες μέρες. Γίνεται πιο διάφανη και ρευστή κατά την ωορρηξία και μειώνεται και εξαφανίζεται μετά την ωορρηξία. Η τραχηλική βλέννα σε πολλές γυναίκες και με λίγη προσοχή μπορεί να γίνει ορατή στο χαρτί τουαλέτας.
  • Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τεστ ωορρηξίας που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Το τεστ αυτό είναι απλό, γίνεται με τα ούρα όπως και το τεστ εγκυμοσύνης, και μετράει τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), η οποία απελευθερώνει τα ωάρια στο σώμα. Η ορμόνη αυτή αυξάνεται περίπου 2 μέρες πριν την ωορρηξία. Το τεστ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν δεν έχετε σταθερό κύκλο.
  • Μια ακόμα μέθοδος είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας σας κατά την διάρκεια του μήνα. Πριν από την ωορρηξία, η θερμοκρασία σώματος είναι συνήθως 35-37 βαθμούς, ενώ, αμέσως μετά την ωορρηξία και μέχρι την επόμενη περίοδο, είναι ελαφρώς υψηλότερη λόγω της προγεστερόνης που απελευθερώνεται στο σώμα. Η μέθοδος αυτή μπορεί να σας υποδείξει πότε έγινε η ωορρηξία, αλλά δεν μπορεί να σας προειδοποιήσει για το πότε θα γίνει. Χρειάζεται να έχετε θερμόμετρο ακριβείας και να μετράτε την θερμοκρασία σας την ίδια ώρα κάθε μέρα. Καλό είναι να καταγράφετε την θερμοκρασία σας για μερικούς μήνες έτσι ώστε να διακρίνετε ένα πρότυπο που θα σας προειδοποιεί ότι πλησιάζει η ωορρηξία.
  • Ο πόνος επίσης χαμηλά στην κοιλιά κατά το  μέσο του μήνα είναι για πολλές γυναίκες το σημάδι ότι έγινε η ωορρηξία.

Οι γυναίκες που ο κύκλος τους είναι σχετικά σταθερός μπορούνε με σχετική ακρίβεια να να υπολογίσουν ή να καταλάβουν την ωορρηξία τους. Όταν ο κύκλος όμως είναι άστατος μπορεί να χρειαστούμε παραπάνω βοήθεια για να δούμε αν κάνουν ωορρηξία και πότε.

Στην περίπτωση αυτή ο καλύτερος τρόπος για να βρούμε την ωορρηξία σας με σιγουριά είναι η υπερηχογραφική παρακολούθηση που μετράμε το ωοθυλάκιο και σας λέμε πότε έχει φτάσει το μέγεθος που είναι ώριμο και έτοιμο για ωορρηξία.

Εναλλακτικά μια σειρά από τεστ ούρων για την εύρεση της αιχμής τη ορμόνης LH που συμβαίνει 36 ώρες περίπου πριν την ωορρηξία μπορεί να μας βοηθήσει να την εντοπίσουμε.

Πάντως, το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε την εποχή που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είναι να βγάλετε το άνχος από την προσπάθεια και να φροντίσετε να το ευχαριστηθείτε όσο γίνεται περισσότερο και μην ξεχνάτε ότι η πιθανότητες είναι με το μέρος σας.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος? Μπορούμε να σας προετοιμάσουμε και να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος? Μπορούμε να σας προετοιμάσουμε και να σας βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας!