Skip to content

Συμφύσεις ενδομητρίου – Asherman. Η χρήση του Laser για την αποκατάσταση της γονιμότητας.

leonardo Dual Laser asherman συμφύσεις ενδομητρίου ενδομητρίωση

Οι συμφύσεις ενδομητρίου αποτελούν μια επίκτητη κατάσταση όπου ουλώδης ιστός αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας με αποτέλεσμα να μειώνει του υγιή χώρο της. Η αντιμετώπιση του γίνεται με την υστεροσκόπηση. Εμείς προτείνουμε την χρήση του διοδικού Laser Leonardo Dual σε συνδυασμό με την οπτική ίνα Myofiber που σε συνδυασμό με την εμπειρία μας στην ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση του ενδομητρίου μας προσφέρει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και επίτευξης εγκυμοσύνης.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Οι συμφύσεις του ενδομητρίου δηλαδή η κατάληψη του εσωτερικού της μήτρας (του ενδομητρίου) από ουλώδη ιστό και συμφύσεις είναι μία σοβαρή κατάσταση που μειώνει πολύ την γονιμότητα.

Το εύρος του προβλήματος ποικίλει.

Από απλές συμφύσεις στον πυθμένα της μήτρας η στο στόμιο του τραχήλου μέχρι και την πλήρη κατάληψη της κοιλότητας όπου έχουμε το περίφημο σύνδρομο Asherman.

Η συχνότητα που εμφανίζονται συμφύσεις ενδομητρίου μετά από απόξεση με διάφορες μελέτες κυμαίνονται από 20 εως 40 %. Μελέτη που αναζήτησε την συχνότητα που εμφανίζονται οι συμφύσεις ενδομητρίου μετά από παλίνδρομη κύηση πρώτου τριμήνου ανεξάρτητα από τον τρόπο αντιμετώπισης της (με αναμονή, φαρμακευτικά ή χειρουργικά με απόξεση) είναι 19,1%.  Υπολογίζεται επίσης ότι ανάμεσα στα υπογόνιμα ζευγάρια ανάλογα με τον πληθυσμό η συχνότητα εμφάνισης των συμφύσεων κυμαίνεται από 2.8 έως 45,5 %

Η διάγνωση του προβλήματος αυτού είναι δύσκολη.

Κατ’ αρχάς πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι ειδικά σε περιπτώσεις υπογονιμότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να αποκλείσουμε.

Τα συμπτώματα που μας κατευθύνουν προς την διάγνωση των ενδομητρικών συμφύσεων περιλαμβάνουν

  • Μείωση του αίματος της περιόδου.
  • Απουσία περιόδου ή ανώμαλες αιμορραγίες
  • Έντονος πόνος στην περίοδο.
  • Δυσκολία για επίτευξη εγκυμοσύνης

Δεν είναι σπάνιο πάντως να μην υπάρχουν και καθόλου συμπτώματα.

Ειδικά σε περιπτώσεις που:

  • Υπήρξε επέμβαση στην μήτρα στο παρελθόν, όπως απόξεση, καισαρική τομή και καμμία φορά ακόμα και υστεροσκόπηση.
  • Υπάρχει ιστορικό πυελικής φλεγμονής ή και παλίνδρομης κύησης.
  • Υπήρξε θεραπεία για καρκίνο.

πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται έλεγχος για την κατάσταση του ενδομητρίου.

Η διάγνωση πάντως των συμφύσεων του ενδομητρίου κατά κανόνα δεν είναι εύκολη.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που θα μας βοηθήσουν είναι:

  • Το υπερηχογράφημα μήτρας
  • Η υστεροσαλπιγγογραφία
  • Η υδροσονογραφία
  • Άλλες απεικονιστικές μέθοδοι όπως η μαγνητική τομογραφία.

Η τελική διάγνωση για την ύπαρξη των συμφύσεων αλλά και για το εύρος τους γίνεται με την υστεροσκόπηση.

Πως αντιμετωπίζονται οι συμφύσεις ενδομητρίου και το σύνδρομο Asherman;

Η αντιμετώπιση των συμφύσεων ενδομητρίου και του συνδρόμου Asherman είναι πάντοτε χειρουργική και γίνεται με υστεροσκόπηση.

Παραδοσιακά η “λύση” όπως λέμε των συμφύσεων κατά την υστεροσκόπηση γίνεται με ψαλίδι που όπως λειτουργεί καλά μόνο όπου υπάρχει τάση με αποτέλεσμά να μην μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς τμήματα ουλώδους ιστού. Επίσης το ψαλίδι δεν μας προσφέρει καθόλου αιμόσταση.

Εναλλακτικά με την χρήση διαθερμίας μπορούμε να αφαιρέσουμε ουλώδη ιστό αν χρειάζεται και έχουμε και αιμόσταση όμως δεν το προτιμούμε γιατί αφήνει ιστό έγκαυμα όπου καινούριες συμφύσεις είναι πολύ εύκολο να σχηματιστούν.

Η μέθοδος που εμείς προτείνουμε και χρησιμοποιούμε με μεγάλη επιτυχία είναι η διατομή των συμφύσεων με το Laser Davinci Dual με δυο μήκη κύματος και την χρήση της οπτικής ίνας Myofiber. Η μέθοδος αυτή μας προσφέρει μεγάλη ευελιξία καθώς καταφέρουμε να έχουμε πλήρη και ασφαλή εκτομή του ουλώδους ιστού των εγκαυμάτων με πολύ καλό έλεγχο της αιμόστασης και ταυτόχρονα χωρίς να αφήνουμε έγκαυμα στους ιστούς μειώνοντας την πιθανότητα για επανασχηματισμό νέων συμφύσεων.

Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε με μεγάλη επιτυχία την ανατομική αποκατάσταση του ενδομητρίου. Εξίσου σημαντική είναι και η εμπειρία μας εκτίμηση της λειτουργίας του ενδομητρίου, την αποκατάσταση και την βελτίωση της υποδεκτικότητας του ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης!

 

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Εάν έχετε διαγνωστεί με συμφύσεις ενδομητρίου ή επιθυμείτε να εκτιμήσουμε την κατάσταση σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν έχετε διαγνωστεί με συμφύσεις ενδομητρίου ή επιθυμείτε να εκτιμήσουμε την κατάσταση σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!