Skip to content

Ωοληψία – Η διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

ωοληψία

Φτάσαμε στην ωοληψία! Έχει γίνει η παρακολούθηση των ωοθυλακίων σας. Τα ωάρια που τόσο τα έχουμε φροντίσει έχουν φτάσει στο μέγεθος που τα θεωρούμε ώριμα. Ήρθε λοιπόν η ώρα που τα πρώτα αποτελέσματα από την θεραπεία σας θα φανούν! Ας δούμε λοιπόν μαζί την διαδικασία.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Έχετε ολοκληρώσει την διαδικασία της διέγερσης και της παρακολούθησης και έρχεται η ώρα που θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Πρέπει να προσέλθετε λοιπόν εγκαίρως στο κέντρο μας την ώρα που σας έχουμε πει για να ξεκινήσουμε εγκαίρως (Μην ξεχνάτε ότι τα ωάρια δεν περιμένουν). Η ώρα της ωοληψίας είναι με ακρίβεια υπολογισμένη και είναι 36 ώρες μετά την τελευταία σας ένεση που προκαλεί την ωρίμανση (την ‘βραδινή‘ ένεση όπως συνηθίζουμε να λέμε). Θα χρειαστεί να γίνει ένα καρδιογράφημα ενώ πρέπει να είναι παρόν τις περισσότερες περιπτώσεις και ο σύντροφός σας με τις ταυτότητες σας η τα διαβατήρια σας. Πρέπει να έχετε επίσης μαζί την ληξιαρχική πράξη γάμου ή την συμβολαιογραφική πράξη και τις απαντήσεις από τα λοιμώδη που πρέπει να έχετε κάνει μέσα σε ένα τετράμηνο πριν την ημέρα αυτή. Με όλα αυτά έτοιμα λοιπόν εμφανιστείτε στην γραμματεία και αφήστε τα υπόλοιπα σε εμάς.

  •  Ωοληψία

Η ωοληψία είναι μια διαδικασία ασφαλής και σχετικά σύντομα. Πραγματοποιείται με ελαφριά νάρκωση (αναλγησία-μέθη). Κατά συνέπεια λοιπόν, για λόγους ασφαλείας, οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε ωοληψία πρέπει να είναι απόλυτα νηστικές από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν θα νιώσετε κάτι κατα την διάρκεια της επέμβασης. Ο πόνος μετά συνήθως μοιάζει με πόνο περιόδου. Η λήψη των ωαρίων γίνεται με παρακέντηση των ωοθυλακίων με ειδική βελόνα, υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο. Με την βελόνα αυτή, ‘τρυπάμε’ ένα προς ένα τα ωοθυλάκια και αναρροφούμε το περιεχόμενό τους. Το ωοθυλακικό υγρό παραδίδεται γρήγορα στον εμβρυολόγο που με τη βοήθεια μικροσκοπίου αναζητά το ένα κύτταρο που μας ενδιαφέρει το πολύτιμο ωάριο.

 

  • Συλλογή και επεξεργασία του σπέρματος

Την ημέρα της ωοληψίας και αφού έχουμε εξασφαλίσει την παρουσία των ωαρίων,  γίνεται η συλλογή και επεξεργασία του σπέρματος. Για καλύτερη ποιότητα σπέρματος, συνίσταται αποχή από σεξουαλική επαφή 3-4 ημέρες πριν την ωοληψία. Στη συνέχεια, το σπέρμα υφίσταται ειδική επεξεργασία με σκοπό να απομονωθούν σε μικρό όγκο τα πλέον κινητά σπερματοζωάρια. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τα σπερματοζωάρια και τα καθιστά ικανά να γονιμοποιήσουν τα ωάρια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σπερμοληψία, την προγραμματισμένη ημέρα, συχνά δημιουργεί άγχος στους άντρες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη συλλογή του σπέρματος. Για να αποφευχθεί μία τέτοια κατάσταση, ο σύζυγος μπορεί να προσκομίσει το δείγμα από το σπίτι του ή μπορεί να καταψύξει το σπέρμα του μερικές μέρες πριν την ωοληψία. Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας (δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτιση) είναι δυνατόν να ληφθούν σπερματοζώρια κατευθείαν από τους όρχεις με βιοψία την ημέρα της ωοληψίας ή να χρησιμοποιηθεί σπέρμα από δότη.

 

  • Γονιμοποίηση

Μερικές ώρες μετά την ωοληψία και την κατάλληλη επεξεργασία του σπέρματος, τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια έρχονται σε επαφή. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Στην απλή εξωσωματική γονιμοποίηση-IVF τα ωάρια απλά τοποθετούνται σε μεγάλη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Κάποιο από αυτά θα γονιμοποιήσει το ωάριο, διαπερνώντας την εξωτερική του μεμβράνη. Σε περιπτώσεις που η ποιότητα του σπέρματος δεν είναι καλή, πραγματοποιείται μικρογονιμοποίηση (ICSI) κατά την οποία κάθε ένα σπερματοζωάριο τοποθετείται μέσα σε ένα ωάριο με μία μικροπιπέτα με τη βοήθεια μικροσκοπίου. Στη συνέχεια τα ωάρια τοποθετούνται σε ειδικό περιβάλλον που προσμοιάζει αυτό του ανθρώπινου οργανισμού.

Γονιμοποιημένο έμβρυο Αυγερινός Αντώνης

Το επόμενο πρωί ο εμβρυολόγος μας τα ελέγχει. Η ύπαρξη δύο προ πυρήνων (μικροί στρογγυλοί σχηματισμοί) στο κέντρο του ωαρίου δηλώνει την επίτευξη φυσιολογικής γονιμοποίησης. Το ποσοστό γονιμοποίησης στο εργαστήριο κυμαίνεται από 50% έως 100%. Η κατάσταση των ωαρίων (βαθμός ωριμότητας, φύση κυτταροπλάσματος), η ικανότητα γονιμοποίησης των σπερματοζωαρίων και ο τρόπος διαχείρισης και καλλιέργειας στο εργαστήριο, είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για τη διακύμανση του παραπάνω ποσοστού.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Εάν θέλετε να εκτιμήσουμε την κατάσταση της γονιμότητας σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν θέλετε να εκτιμήσουμε την κατάσταση της γονιμότητας σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!