Skip to content

Είστε Εγκυος: 14 Ερωτήσεις για το Γυναικολόγο σας

14 ερωτήσεις για τον γυναικολόγο σας Gynomed Αυγερινός Αντώνης

Μόλις μάθατε ότι είσαστε έγκυος. Η χαρά αλλά και το άγχος σας έχουν κυριέψει. Πλησιάζει και η ώρα για την επίσκεψη στον Γυναικολόγο που θα πρέπει να σας φροντίσει  (και τους δύο) τους επόμενους μήνες. Τι πρέπει να συζητήσετε σε αυτή την πρώτη επίσκεψη; Πως θα πάρετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε και πως θα καταλάβετε ότι και ο γιατρός σας είναι είναι ο κατάλληλος που σας ταιριάζει να συνεργαστείτε σε αυτό το δύσκολο έργο; Ορίστε λοιπόν 14 ερωτήσεις που καλό είναι να κάνετε.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Πρέπει να αλλάξω την δίαιτα μου;

Παρόλο που η αύξηση των θερμίδων που πρέπει να προσλαμβάνετε αρχίζει το δεύτερο τρίμηνο. Είναι καλή στιγμή να συζητήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να δείτε αν κάτι πρέπει να αλλάξει. ΘΑ συζητήσετε επίσης ποιες τροφές θα ήταν καλό να αποφεύγετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης τι θα μπορούσε να σας βοηθήσει στην περίπτωση που παρουσιάσετε ναυτία στην εγκυμοσύνη σας.

Ένα ποτήρι κρασί που ήπια πριν μάθω ότι είμαι έγκυος μπορεί να μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα;

Το αλκοόλ πρέπει να μειωθεί πολύ στην εγκυμοσύνη καθώς μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσουν ενα πλήθος διαταραχών στο έμβρυο. Παρόλα αυτά η λήψη αλκοόλ κατα την περίοδο γύρω από την σύλληψη δεν μας δημιουργεί προβλήματα. Είσαστε ασφαλείς αν το σταματήσετε μόλις μάθετε ότι είστε εγκυος

Πόσο βάρος πρέπει να πάρω;

Η φυσιολογική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Γυναικολόγων  είναι περίπου 11 με 15 κιλά. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από το βάρος σας πριν μείνετε έγκυος καθώς και άλλους παράγοντες. Συζητήστε το λοιπόν με τον γιατρό σας

Μπορώ να συνεχίσω να γυμνάζομαι;

Φυσικά και μπορείτε. Βέβαια σε κάποιο βαθμό εξαρτάται και από το είδος της άσκησης καθώς και από τυχόν προβλήματα της εγκυμοσύνης σας. Συζητήστε το με τον γιατρό σας ώστε να έχετε ένα ξεκάθαρο πλάνο για το τι πρέπει να κάνετε ώστε να επωφεληθείτε από τα πολλά πλεονεκτήματα που σας προσφέρει η άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μήπως πρέπει να αρχίσω να κοιμάμαι στο πλάι;

Ο λόγος που συστήνουμε οι έγκυες να κοιμούνται στο πλάι έχει να κάνει με το βάρος της  μήτρας και του εμβρύου που πιέζει τα μεγάλα αγγεία όταν βρίσκεται η γυναίκα ανάσκελα και εμποδίζει την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά. Αυτό ξεκινάει βέβαια να συμβαίνει γύρω στις 20 εβδομάδες.

Επιτρέπεται να έχω σεξουαλικές επαφές;

Τις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος να περιορίσετε τις σεξουαλικές σας επαφές, αλλά είναι σωστό να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Πολλές φορές στην φάση αυτή η σεξουαλική επιθυμία είναι αυξημένη ενώ άλλες το άγχος την μειώνει.

Κρέμες και προϊόντα αισθητικής που χρησιμοποιώ είναι ασφαλή;

Τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες είναι ασφαλή και στην εγκυμοσύνη. Το κριτήριο όμως αν κάτι επιτρέπεται δεν είναι αν είναι φυτικό η φυσικό κάποιο προϊόν. Καλό είναι να φέρετε μαζί σας κάποιο θέλετε να ελέγξουμε αν επιτρέπετε με βάση τα συστατικά του

Πρέπει να ξεκινήσω να παίρνω κάποιες βιταμίνες;

Αυτό που συνήθως πρέπει να ξεκινήσετε είναι φυλικό οξύ μόνο του ή σε κάποιο σκεύασμα με άλλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει αυτό που είναι καλύτερο για την περίπτωσή σας.

Πρέπει να συνεχίσω κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνω?

Έχετε πρόχειρα τα ονόματα και τις δοσολογίες από όλα τα σκευάσματα που λαμβάνετε για οποιοδήποτε λόγο ώστε να ξεχωρίσει ο γιατρός σας ποια μπορείτε να συνεχίσετε και ποια πρέπει να σταματήσετε ή να αλλάξετε.

Παυσίπονα και άλλα σκευάσματα επιτρέπονται; Αν ναι σε τι δόση;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που μπορεί να εμφανιστούν διάφορες ‘αδιαθεσίες’ και που παράλληλα πολλές από τις συχνές θεραπείες τους δεν επιτρέπονται. Ξεκινήστε με μη φαρμακευτικές μεθόδους (για παράδειγμα γαργάρες για τον λαιμό, φυσιολογικό ορό για την μύτη) και αν δεν αποδώσουν γιατρός σας θα σας συστήσει τι περισσότερο να κάνετε.

Υπάρχουν συμπτώματα που θα πρέπει να με ανησυχήσουν;

Πολλά από τα συμπτώματα που νιώθουμε στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικά όπως πονάκια σαν της περιόδου ή ελάχιστο  καφέ στο εσώρουχα είναι καλά. Η συζήτηση σας με το γιατρό θα σας ξεκαθαρίσει ποια από αυτά τα συμπτώματα δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν και για ποια θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως για οδηγίες

Από το ιατρικό ιστορικό μου υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να μου δημιουργήσει πρόβλημα στην εγκυμοσύνη;

Πρέπει να συζητήσετε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας μπορεί να είχατε στο παρελθόν ώστε να δει ο γιατρός σας αν κάποιο από αυτά μπορεί να σχετιστεί με την εγκυμοσύνη.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω και επίσης μήπως χρειάζομαι κάποιο εμβολιασμό;

Εξετάσεις για διάφορα λοιμώδη νοσήματα και άλλα προβλήματα θα σας συνταγογραφηθούν σε κάποια από τις πρώτες επισκέψεις. Ανάλογα με την εποχή και την ανοσία σε κάποια νοσήματα μπορεί να σα συσταθεί κάποιος εμβολιασμός όπως της γρίπης ή του τετάνου

Πως θα μπορώ να επικοινωνώ με τον γιατρό ειδικά αν χρειαστεί κάτι εκτός από τις ώρες γραφείου;

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ξεκαθαρίσετε την διαθεσιμότητα του γιατρού σας και πως θα επικοινωνείτε σε ώρες εκτός γραφείου για κάτι που μπορεί να χρειαστείτε. Καλό είναι να έχετε τα τηλέφωνο του ιατρού της μαίας και του νοσοκομείου ίσως και κάποιου αντικαταστάτη για κάποια περίπτωση ανάγκης

 

Σας συστήνουμε επίσης τις τελευταίες ημέρες πριν την επίσκεψη σας να σημειώσετε οποιαδήποτε άλλη απορία ή ερώτηση θέλετε να κάνετε γιατί είναι σίγουρο ότι την κρίσιμη ώρα μπορεί να το ξεχάσετε. Οι πρώτες σας συζητήσεις με τον γιατρό σας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε αλλά και να αρχίσετε να οικοδομείσετε την σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας που είναι τόσο σημαντική για τους επόμενους μήνες.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

‘Έχετε ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη σας που θα θέλατε να συζητήσουμε; Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

‘Έχετε ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη σας που θα θέλατε να συζητήσουμε; Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!