Skip to content

5 Κινήσεις για να ‘προλάβετε’ την γονιμότητα σας

Γονιμότητα .προλάβετε την

Στο κέντρο μας δεσμευόμαστε να σας προσφέρουμε την γνώση που θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε εσείς τον έλεγχο της αναπαραγωγικής σας υγείας. Εδώ θα σας δώσουμε απλές κατευθυντήριες οδηγίες με πέντε απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Ελέγξτε τις ορμόνες σας

Οι ορμόνες είναι η βάση της γονιμότητας σας και αυτό σημαίνει ότι αν σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδιά στο μέλλον πρέπει να γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκονται τώρα (Να γνωρίζεται βέβαια ότι σε περίπτωση που λαμβάνετε αντισυλληπτικό τα αποτελέσματα να επηρεαστούν από αυτό.

  • Αντι- Μουλέριος ορμόνη (ΑΜΗ): Παράγεται από τα ωοθυλάκια (τις κυτταρικές δομές που περικλείουν τον ωάριο) και αποτελεί έναν καλό δείκτη για το πόσα ωάρια έχετε.
  • Οιστραδιόλη: Μια ορμόνη χαρακτηριστική του γυναικείου φύλλου που παίζει ρόλο για την πάχυνση του εσωτερικού της μήτρας, του ενδομητρίου, ώστε να μπορεί να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο και να γίνει η εμφύτευση. Την μετράμε πάντοτε μαζί με την FSH γιατί επηρεάζει την τιμή της.
  • FSH (Θυλακιοτρόπος ορμόνη): Αυτή είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αύξηση των ωοθυλακίων ώστε να γίνει και η ωορρηξία.
  • LH (Οχρινοτρόπος Ορμόνη): Ρυθμίζει και αυτή την θυρεοειδική λειτουργεία προκαλεί την ωορρηξία και την παραγωγή προγεστερόνης που είναι η ορμόνη που βοηθάει στην διατήρηση του αναπτυσσόμενου εμβρύου.
  • TSH (Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη): Η ορμόνη που ρυθμίζει την λειτουργεία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Προλακτίνη: Η ορμόνη του γάλακτος που προκαλεί το στήθος να παράγει το γάλα. Παρόλα αυτά υψηλές τιμές της ορμόνης αυτής μπορούν αν επηρεάσουν την ωορρηξία.
  • Τεστοστερόνη: Δεν είναι μόνο αντρική ορμόνη. Παράγετε και στις γυναίκες από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια. Είναι σημαντική για την ανάπτυξη των ωοθυλακίων

Ελέγχοντας αυτές τις ορμόνες θα σας έχουμε μία καλή εικόνα για το απόθεμα των ωοθηκών, την λειτουργία του κύκλου σας και κατ’ επέκταση για την κατάσταση της γονιμότητας σας. Θα σας δώσουμε λοιπόν πληροφορίες ιδιαίτερα σημαντικές σε οποιαδήποτε γυναίκα που ενδιαφέρετε στο μέλλον αν τεκνοποιήσει. Και μην ξεχνάτε ότι ένα πρόγραμμα επανελέγχου θα σας εξασφαλίσει ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο και μακριά από δυσάρεστες εκπλήξεις

Μάθετε τι σημαίνει το γενετικό και το ιατρικό σας ιστορικό

Πόσα γνωρίζεται για το οικογενειακό σας ιστορικό; Πότε ήρθε η εμμηνόπαυση στην μητέρα σας; Η γνώση αυτή θα σας δώσει μία καλή εκτίμηση. (Βέβαια ο συνδυασμός της ηλικίας αυτή με την τιμή της AMH) είναι ένας καλύτερος δείκτης. Είχε η μητέρας σας κάποιο πρόβλημα στο να μείνει έγκυος ή παρουσίασε πολλές αποβολές; Έχετε οικογενειακό ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών ή πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας; Μάθετε λοιπόν ότι μπορείτε σχετικά με την υγεία την μητέρας σας, της γιαγιάς σας ή πιθανώς μίας μεγαλύτερης αδερφής για να προλάβετε προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στον μέλλον.

Επίσης ελέγξτε εσείς και σ σύντροφος σας την πιθανότητα ύπαρξης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων και αντιμετωπίστε τις το συντομότερο αν υπάρχουν. Δεν είναι κακή ιδέα να τσεκάρετε και την κατάσταση των εμβολιασμών σας ώστε να είσαστε σίγουρη ότι έχετε ανοσία από διάφορα νοσήματα όταν με το καλό μείνετε έγκυος.

Μιλήστε με τον Γιατρό σας

Μαζί σας θα δούμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας και θα συζητήσουμε σχετικά με την στρατηγική σας πάνω στον στόχο σας για την απόκτηση παιδιών. Είναι ασφαλές να παραμείνετε στο βασικό σας πλάνο ή μήπως πρέπει να βιαστείτε; Μήπως θα σας ταίριαζε η επιλογή της κατάψυξης ωαρίων; Μήπως υπάρχει κάποιος λόγος να αρχίσετε να σκέφτεστε για κάποια βοήθεια Σπερματέγχυση η Εξωσωματική; Ίσως κάποια εναλλακτική θεραπεία; Το ιστορικό σας δείχνει κάποια προδιάθεση; Το βάρος σας; Μήπως είναι λίγο ή πολύ; Γενικά όταν έχετε χρόνο καταγράψτε τις ερωτήσεις σας για να τις συζητήσουμε παρέα.

Σταματήστε το Κάπνισμα.

Γνωρίζετε ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι μια φυσική ενίσχυση της γονιμότητας σας; Τα χημικά του καπνίσματος και η νικοτίνη επιταχύνουν την απώλεια των ωαρίων σας και καταστρέφουν το σπέρμα. Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά το ποσοστό επιτυχίας ακόμα και στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορεί να προκαλέσει εξωμήτριο κύηση, πρόωρο τοκετό, και εκ γενετής ανωμαλίες στο έμβρυο σας.
Το καλό εδώ είναι όταν σταματήσετε το κάπνισμα η αναπαραγωγική σας υγεία μπορεί να βελτιωθεί σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Οπότε το νωρίτερο που διακόπτετε το κάπνισα τόσο το καλύτερο.

Γνωρίστε τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με την γονιμότητα.

 

Μύθος πρώτος Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος μετά τα 40

Μπορείς να μείνεις έγκυος αλλά η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία. Και στατιστικά μετά τα σαράντα η μείωση αυτή επιταχύνεται. Βέβαια, είσαστε τυχερές που η μήτρα και το ενδομήτριο δεν γερνάνε με τον ίδιο ρυθμό! Μετά από κάποια ηλικία λοιπόν μία καλή επιλογή για την επίτευξη της εγκυμοσύνης είναι η χρήση δανεικών ωαρίων ή δικών σας ωαρίων που έχετε καταψύξει νωρίτερα.

Μύθος Δεύτερος Η χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών μειώνει την γονιμότητα

Η χρήση αντισυλληπτικών δεν έχει βρεθεί ότι μειώνει την γονιμότητα. Αν τα παίρνετε για πολύ καιρό βέβαια μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επανέλθει ο οργανισμός σας στον φυσιολογικό τρόπο λειτουργίας για να μπορείτε να μείνετε έγκυος. Μην ξεχνάμε όμως και τον λόγο για τον οποίος παίρνατε τα αντισυλληπτικά. Αν πήρατε τα αντισυλληπτικά επειδή πάσχετε από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών η Ενδομητρίωση να ξέρετε ότι τα συμπτώματα σας μπορεί να επανεμφανιστούν μόλις τα σταματήσετε

Μύθος τρίτος Η κατάψυξη ωαρίων σας είναι η εγγύηση ότι θα κάνετε παιδί κάποια στιγμή

Αν και η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να μειώσει το άγχος που σχετίζεται με την απόκτηση παιδιού δεν σημαίνει και απόλυτα εγγυημένη επιτυχία. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία στην οποία έγινε η κατάψυξη των ωαρίων, η ηλικία στην οποία τελικά θα τα χρησιμοποιήσετε και φυσικά ο αριθμός των ωαρίων που έχετε φυλαγμένα. Την στρατηγική σας σχετικά με την κατάψυξη των ωαρίων είναι σημαντικό να την συζητήσετε με εμάς για να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και το καλύτερα αποτέλεσμα.

Ακολουθήσετε λοιπόν αυτά τα 5 βήματα για να αποκτήσετε την γνώση και να κάνετε τα σωστά βήματα για την διαφύλαξη της γονιμότητας σας.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Θέλετε να διερευνήσουμε την γονιμότητα σας μπορούμε να σας τηλεφωνήσουμε για μία γρήγορη συμβουλή ή να κλείσουμε ένα ραντεβού!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Θέλετε να διερευνήσουμε την γονιμότητα σας μπορούμε να σας τηλεφωνήσουμε για μία γρήγορη συμβουλή ή να κλείσουμε ένα ραντεβού!