Skip to content

Αληθεύει ότι μια γυναίκα που μένει έγκυος σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο πιθανό να αποκτήσει δίδυμα μωρά?

Τα δίδυμα μωρά αυξάνονται με την ηλικία της μητέρας. η δίδυμη κύηση έχει μεγάλη ανταμοιβή

Αλλάζει η πιθανότητα μία γυναίκα να αποκτήσει δίδυμα μωρά σε σχέση με την ηλικία της?

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Ναι, είναι αλήθεια πως όταν μια γυναίκα μένει έγκυος σε μεγαλύτερη ηλικία έχει υψηλότερες πιθανότητες να αποκτήσει δίδυμα.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες μετά τα 35 τείνουν να απελευθερώνουν περισσότερα από ένα ωάρια σε κάθε κύκλο, συνεπώς είναι πιο πιθανό να γονιμοποιηθούν 2 ωάρια και να αποκτήσουν δίδυμα. Επίσης, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας στρέφονται συνήθως σε μεθόδους υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, κατά την οποία η πιθανότητα σύλληψης διδύμων είναι εξίσου υψηλή. Αν δούμε τα νούμερα αναλυτικότερα. Σε γυναίκες 20 έως 24 ετών η πιθανότητα για δίδυμη κύηση είναι 2%. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 5% σε γυναίκες ηλικίας  άνω των 35. Τέλος μετά τα 45 αν και οι εγκυμοσύνες είναι πολύ λιγότερες από αυτές το 20% είναι δίδυμες.

Οι δίδυμες είναι “ιδιαίτερες” εγκυμοσύνες. Η ευλογία είναι διπλή και πολλά ζευγάρια τις προτιμούν όταν κάνουμε εξωσωματική γονιμοποίηση. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι μία δίδυμος εγκυμοσύνη είναι συνήθως δυσκολότερη από μια μονήρη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την μάνα και κατάλληλη φροντίδα και εμπειρία από τον γιατρό. Στο κέντρο μας παρακολουθούμε πάντοτε αυξημένο αριθμό διδύμων κυήσεων καθώς αυτές προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό από τις θεραπείες γονιμότητας.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Η εμπειρία μας στην φροντίδα των δίδυμων κυήσεων είναι πολύ μεγάλη. Εάν χρειάζεστε την βοήθεια μας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Η εμπειρία μας στην φροντίδα των δίδυμων κυήσεων είναι πολύ μεγάλη. Εάν χρειάζεστε την βοήθεια μας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!