Skip to content

Single Port – Λαπαροσκόπηση Χωρίς Σημάδι

Τομή ανοιχτ single port Λαπαροσκόπηση χωρίς σημάδι
Εικόνα τομών λαπαροσκόπησης. περισσότερα σημάδια από Single Port single port Λαπαροσκόπηση χωρίς σημάδι

Η χειρουργική μονής οπής Single Port ή Single Site είναι η ιδανική μέθοδος για επεμβάσεις στην κοιλιά χωρίς κανένα σημάδι. Όλη η επέμβαση γίνεται από τον ομφαλό, που είναι φυσική ουλή του δέρματος, με αποτέλεσμα μερικούς μήνες αργότερα ουσιαστικά να μην μπορεί κανείς να καταλάβει πως έχετε χειρουργηθεί. Η ομάδα μας έχει τεράστια εμπειρία με τη μέθοδο και την προτιμούμε συστηματικά, λόγω του εκπληκτικού αισθητικού αποτελέσματος και του σχεδόν αμελητέου μετεγχειρητικού πόνου.

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp

Η χειρουργική της μίας τομής (Single Port) αποτελεί την τελευταία μετεξέλιξη της ενδοσκοπικής (λαπαροσκοπικής) χειρουργικής και την πιο σύγχρονη προσέγγιση από αισθητικής απόψεως. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τεχνικής αυτής είναι πως η επέμβαση διενεργείται στο σύνολό της μέσω μίας μοναδικής τομής στον ομφαλό. Έτσι, λίγες εβδομάδες μετά το χειρουργείο, η ουλή (το σημάδι) καθίσταται σχεδόν αόρατη αφού καλύπτεται οπτικά (κρύβεται) στον ομφαλό.

Η μέθοδος  πλεονεκτεί σε σχέση με την ανοικτή και τη λαπαροσκοπική χειρουργική των πολλαπλών τομών, όχι μόνο ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και ως προς τον άμεσο μετεγχειρητικό πόνο και την πιθανότητα λοίμωξης τραύματος. Έτσι, η τεχνική αυτή βρίσκει εφαρμογή και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ ασθενών που αφενός μεν ενδιαφέρονται για το αισθητικό αποτέλεσμα, αφετέρου δε τρέφουν φοβίες για την περιεγχειρητική περίοδο και κυρίως για τον πόνο μετά την επέμβαση.

Single Port – Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η λαπαροενδοσκοπική τεχνική της μονήρους τομής (Laparoendoscopic Singe-Site Surgery – LESS) αποτελεί την τελευταία καινοτομία στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Αυτή είναι μια γενικότερη τάση της χειρουργικής τα τελευταία 30 χρόνια που συνίσταται στην ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος. Σκοπός της είναι να ολοκληρώνεται η χειρουργική πράξη με την λιγότερη δυνατή βλάβη στους φυσιολογικούς ιστούς.

Στην ανοιχτή χειρουργική η πρόσβαση στο χειρουργικό πεδίο γίνεται με μία μεγάλη τομή στο δέρμα και το κοιλιακό τοίχωμα προκειμένου ο χειρουργός να έχει οπτικό πεδίο και πρόσβαση με τα χέρια του. Με τον τρόπο αυτό, που σήμερα εφαρμόζεται όλο και λιγότερο, χρειάζεται μια τομή περίπου 20 εκατοστών για να αφαιρεθεί η μήτρα ή μία κύστη ωοθήκης όπως και για τα περισσότερα γυναικολογικά χειρουργεία. Αντίστοιχα η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως απαιτεί μια τομή 10-15 εκατοστών, η σκωληκοειδεκτομή 7-10 εκατοστών κοκ.

Σήμερα θεωρείται ότι τέτοιου μεγέθους τομές και κατά συνέπεια βλάβες σε υγιείς ιστούς δεν είναι απαραίτητες εφόσον η ίδια επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά με 3-7 οπές, μία για κάθε εργαλείο που χρησιμοποιείται. Αυτή η ελαχιστοποίηση του τραύματος με τη μετάβαση από τη μεγάλη τομή της ανοικτής επέμβασης στις μικρές οπές της λαπαροσκόπησης, ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

Η εξέλιξη όμως δεν σταμάτησε εκεί. Μετά από χρόνια συσσωρευμένης εμπειρίας στην κλασική λαπαροσκόπηση, έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες και υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός αλλά και η χειρουργική εμπειρία για την ευρεία εφαρμογή της χειρουργικής μονήρους τομής.Η ιδέα είναι απλή. Μπορούμε πλέον να πραγματοποιήσουμε την πλειονότητα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων χρησιμοποιώντας μία μόνο τομή στην κοιλιά.

Συγκεκριμένα η όλη επέμβαση πραγματοποιείται δια μέσου μία τομής 2 – 2.5 εκατοστών στην περιοχή του ομφαλού. Αυτός, άλλωστε, αποτελεί φυσιολογική ουλή του κοιλιακού τοιχώματος προερχόμενη από την επούλωση της φυσιολογικής απόπτωσης του ομφάλιου λώρου. Έτσι κατά την επούλωση μετά τη χειρουργική επέμβαση, ουσιαστικά δεν δημιουργείται νέο “σημάδι” στην κοιλιά, εξ ου και οι ευφημισμοί “χειρουργική χωρίς ουλή”, “αόρατη χειρουργική” και άλλοι που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για να περιγράψουν τη χειρουργική τεχνική της μονής τομής.

Επιμέλεια κειμένου:

avgerinosmall.jpg

Δρ. Αντώνης Αυγερινός

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Εάν πρόκειται να χειρουργηθείτε και θέλετε να μάθετε πως η επέμβασή σας πραγματοποιείται με την τεχνική της μονής τομής μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

 
 
 
 
 
 
Αυγερινός Αντώνιος
 
 
 
 
 
 
 

Εάν πρόκειται να χειρουργηθείτε και θέλετε να μάθετε πως η επέμβασή σας πραγματοποιείται με την τεχνική της μονής τομής μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας